A szlovének remélik a folytatást

Írta:  2015.02.13.
A 2014. októberi nemzetiségi önkormányzati választásokat követően Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 16 év után megszűnt a XVIII. kerületi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat.
– A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi törvény szerint a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását akkor kell kitűzni, ha egy településen az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás adatai szerint eléri a 25 főt – magyarázta Kohut Gyula, a XVIII. kerületi nemzetiségi és szervezési referens. – A 2011. évi népszámláláson húszan vallották magukat szlovénnek Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, ezért a törvény értelmében a XVIII. kerületben nem lehetett megtartani a szlovén választást 2014 őszén.

Így az 1998 októberétől négy cikluson keresztül működő szlovén nemzetiségi (korábban kisebbségi) önkormányzat kénytelen volt befejezni a működését.
A XVIII. kerületi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat volt elnöke, Krányecz Ferenc, volt elnökhelyettese, Karba József, valamint Krányecz Ferencné és Hanzsek Ferenc volt nemzetiségi képviselő levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben megköszönik mindazok fáradozását, akik a kerületi szlovén önkormányzat munkáját az elmúlt 16 évben segítették.
„A Pestszentlőrinc-Pestszentimrén működő nemzetiségi önkormányzatokkal jó együttműködés alakult ki, szorosabb volt a kötődésünk a horvát, illetve a szerb nemzetiségi önkormányzathoz, mert korábban Jugoszlávia tagjai voltunk. A kerületi intézményekkel, a polgármesteri hivatallal, a képviselő-testülettel, a lakossággal is jó kapcsolatot alakítottunk ki, ezért helyi lakosokként továbbra is részt veszünk a kerületi rendezvényeken. Reméljük, hogy kedvező törvénymódosítással öt év múlva lehetőségünk lesz újra szlovén nemzetiségi önkormányzatot alakítani a XVIII. kerületben.”