Bibliai rajzpályázat

Írta:  2015.01.26.
Szerepet játszik-e a vallás a modern kor gyermekének életében? Hogyan látják a diákok a Megváltó életét? A Jézus élete című kiállítás rajzpályázatára 148 pályamű érkezett.

A modern kort megelőző évezredekben meghatározó, sőt kulcsfontosságú szerepe volt a vallásnak az egyén és a társadalom életében, akárcsak a kultúrában. A vallás az élet magától értetődő része volt, nem volt helye kételkedésnek. Manapság azonban az egyén önmaga hozza meg a döntéseit, befolyásolja ugyan, de véglegesen nem határozza meg, hogy hova, kinek születik.

Maga választ szakmát, pályát és vallást. De választ vallást – függetlenül attól, hogy erősebben vagy kevésbé hisz –, akár a társadalmi normák és értékek alátámasztásáért.

Jézus élete

A Jézus élete című kiállításhoz kapcsolódóan 3–6. osztályos tanulók részére hirdettek bibliai témájú rajzpályázatot, melynek eredményeit január 20-án a Kondor Béla Közösségi Házban hirdették ki.

A pályázatra 13 kerületi általános iskolából 140 diák 148 képet küldött be. Az alkotásokat 21, a művészeket is megihlető bibliai témában várták, mint például az utolsó vacsora, Jézus feltámadása vagy Krisztus születése. A képeket a téma ábrázolása, a fantázia és az eszközhasználat alapján egy háromfős szakmai zsűri bírálta el, melynek Henter Barna lelkész, mentálhigiénés szakember, Nyilasi Antónia grafikusművész és Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár, képzőművész volt a tagja.

Vallás a családban

– A rajzpályázaton nemcsak a gyermekek képességeit és tehetségét ismertük meg, hanem tágabb képet kaptunk a szemléletükről, a vallási ismereteikről is. Hamar kiderült, hogy a gyerekek számára a legmeghatározóbb közeget továbbra is a család jelenti, mivel a legtöbben Jézus születését, a betlehemi jászol körüli szeretetteli eseményeket örökítették meg.

Ezt persze az is befolyásolta, hogy karácsony előtt ez volt az alkalomhoz leginkább illő téma. Ábrázolásmódjukban elsősorban a valósághűségre törekedtek, az első helyezett azonban különleges kivételt jelentett ikonikus, komoly vallási ismeretekről számot adó, mégis gyermeki alkotásával. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy ő gyakorló hívő család tagja. Ami az eszközhasználatot illeti, a diákok főként színes ceruzát és festéket választottak, egy-egy tanuló volt mindössze, aki tussal vagy grafitceruzával rajzolt.

Ez az arány azt jelentette, hogy még nem ismerik eléggé, hogy melyik eszköz vagy anyag mire a legalkalmasabb, és milyen hatást tudnak elérni vele – mondta Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta a pályázat összegzéseként.