Készülődés a télbúcsúztatóra

Írta:  2015.01.21.
Az idősek és fiatalok lelkesen készültek a farsangra. Az alkotóműhely foglalkozás keretében álarcot készítettek, farsangi fánkot sütöttek, és hamarosan ellátogatnak Mohácsra is, hogy megtekintsék a busójárást.
A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig (ami idén, február 18-ig) tart.
Ezt az időszakot hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik.
S ha már itt a farsang ideje, akkor miért ne viselhetnénk álarcot ezúttal a móka kedvéért? Ennek a gondolatnak a jegyében változatos programsorozattal készült erre az időszakra Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzat Idősekért – Fiatalokért Közalapítványa.
– Hagyományain, értékeink megőrzését kiemelt feladatnak tekintenünk a modernizált társadalmunkban is – hangsúlyozta Diráné Huszár Gertrúd kuratóriumi titkár, a programsorozat megálmodója és szervezője. – Hagyományaink ápolásával tudjuk leginkább felkelteni a gyermekek érdeklődését a régmúlt idők megismerésére, ezért fontos az olyan programok szervezése, melyek e megismerési és tanulási folyamatokat elősegítik.
A farsangi időszak előkészületeként nagyszabású alkotóműhely-sorozatot szerveztünk idősebbeknek és fiataloknak.

– Nagy örömmel vettem részt a kézműves foglalkozáson, ahol farsangi álarcokat készítettünk – mondta Szabó Mária, kerületi nyugdíjas. – Szeretjük az alkotóműhely programokat, mert a kellemes és hasznos időtöltésen túl mindig újabb és újabb ismereteket is nyújtanak.
– Az alapítványi programok változatosak, üde színfoltot visznek a mindennapjainkba – folytatta Katona János. – A foglalkozásokon mi férfiak is szívesen veszünk részt, mert mindig újabb praktikákat és fortélyokat tanulunk.
– A szépkorúak és a fiatalok közös programjai mindig varázslatosak – tette hozzá Búcsú Imréné. – Nagy örömmel készülünk minden rendezvényre. Érdeklődéssel várjuk a közös farsangi fánk sütését, valamint a Mohácsra szervezett kirándulást is, ahol a híres busójáráson vehetünk részt.