Új technika, de ép lélek

Írta:  2014.12.16.
Advent első vasárnapján, november 30-án szervezték meg a Szervét Mihály téri unitárius templomban a Biztonságban Digitáliában elnevezésű rendezvényt. A bevezető áhítatot dr. Szent-Iványi Ilona, a gyülekezet lelkésze tartotta.

A találkozón olyan témák kerültek napirendre, amelyek egyre nagyobb gondot okoznak a gyermekeknek (bár ezt ők nem mindig tudják, vagy nem akarnak tudomást venni róla) s természetesen a szüleiknek is. Milyen módon előzhetjük meg, hogy a gyermekeink a digitális világ foglyaivá váljanak? – erre a kérdésre keresték a választ a hallgatók és az előadók. Szó esett a megelőzésről és persze a segítségnyújtásról is. Vagyis hogy miként fordíthatják a fiatalok „normálisan” a maguk javára a digitális technikát.

A nemet mondás

A felnőtteknek előadást tartó Sziget Réka szakpszichológus a saját hivatása oldaláról közelítette meg a kérdést, s vetett fel megszívlelendő gondolatokat. Szót ejtett arról, hogy miként ismerhetjük fel az iskolában, a családban a függőséget, hogy milyen jelei mutatkoznak ennek. Innen vezetett át az előadás témája a megelőzéshez. Arra a kérdésre adott választ a szakember, hogy milyen pedagógiai, vizuális nevelési és kreatív eszközök állnak a felnőttek, a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy a fiatalok aktívan, kritikusan, a „nemet mondás teljes fegyverzetében” tudják a digitális világot a saját, a jövőjük, a karrierjük szolgálatába állítani – úgy, hogy semmilyen módon se károsodjanak, ne váljanak függővé.

Kötelező” program

Szerephez jutottak a kicsik is, akiknek nagy érdeklődéssel kísért animációs-képzőművészeti játszóházat tartott Váradi Emese. Az unitárius testvér a Karinthy Frigyes Gimnázium vizuális- és környezetkultúra-tanára.
Rövid visszapillantásként beszámoló hangzott el a digitális program keretében nyáron megtartott témahetekről. Ezek kézzelfogható és látható eredményeit a nagyobbacska gyermekek által készített nyolc rövid, egyperces animációs filmen élvezhették a résztvevők.
A hasznos, a gyerekek miatt pedig „kötelezőnek” is nevezhető programot a kerületi egyházi alap pályázata is támogatta. A teljes projekt pedig az Ökumenikus Segélyszervezet Tandem Fejlesztési Alapjának közreműködésével valósult meg.

Új generáció

A rendezvényt szeretetvendégség és beszélgetés követte, amelynek során a résztvevők elmondták, hogy minél több ilyen prevenciós eseményre lenne szükség a jövőben is, hogy a „számítógépes generáció” úgy fordíthassa a maga javára a legújabb, állandóan változó és bővülő vívmányokat, hogy azok ne károsítsák sem a személyiségüket, sem az egészségüket. Találóan jegyezte meg az egyik résztvevő: „Azt kell elérni, hogy a gyermekeink úgy használják a digitális technikát, hogy közben lélekben épek maradjanak.”
Nincs szülő, aki mást kívánhatna.