Cipősdobozba zárt szeretet

Írta:  2014.12.14.
A második világháború után az egyik angol nagymama cipősdobozba csomagolt ajándékkal lepett meg egy szegény gyermeket. Így indult világhódító útjára a Cipsődoboz Akció. Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat karolta fel a jótékony gyűjtést 2004-ben.
Hat évre rá már minden fővárosi kerületben és megyében működtek gyűjtőpontok, a csomagokban a tartós élelmiszerek helyét pedig felváltották a játékok. 2012-től online dobozt is lehet vásárolni a Shopline jóvoltából. A cipősdobozok mellett a 1355-ös adományvonal hívásával szintén támogatható az akció. Mindenkit foglalkoztató kérdés, vajon kik kapják az ajándékokat? Kórházban ünneplő, nagycsaládban élő, vagy éppen árva, tanyákon, kis falvakban lakó, fogyatékos iskolában tanuló, csonka családban nevelkedő, a karácsony hangulatából keveset ismerő gyermekek.

Pestszentimre-Pestszentlőrinc adománygyűjtő pontja a Kondor Béla Közösségi Házban működik december 19-ig.
– Annyira sok ajándék gyűlt össze, hogy egy adagot már el is szállítottak – mesélte büszkén Császár Bíró Lilla, a közösségi ház igazgatója.
Neki dicsekedett sok adakozni kész gyerek, amikor átadták csomagjukat, hogy nincsen bennük semmi használt, csak csupa új dolog! Mások pontosan elmondták, hány évesnek szánták az ajándékokat, és részletesen elmesélték, mi mindent rejtettek a jól becsomagolt cipősdobozokba.
Az igazgató meleg szeretetet sugárzó tekintettel nézett végig a csomagokon, miközben elmondta:
– Külön megható, hogy bár a Havanna-lakótelepen elsősorban nem tehetős családok élnek, mégis rengeteg ajándék dobozt hoztak napról napra.
A Baptista Szeretetszolgálat az összegyűjtött ajándékcsomagokat országszerte osztja szét nélkülöző kisgyermekeknek.

A kerületi rászorulók számára a Pestszentimrei Baptista Gyülekezet december 17-ig gyűjti a dobozokat.
– A Békési Sándor Egyesülettel kifejezetten az imrei résznek gyűjtünk. Amit összegyűjtöttünk, azt a Pestszentimrei Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat által kijelölt családok gyerekei kapják meg – magyarázta Háló Gyula, a baptista gyülekezet lelkipásztora.
Noha a családsegítő nyolcvanöt kisgyereket választott ki, az adományok száma kezdi meghaladni a rászorulókét.
A lelkész elmondta, éppen azért fogtak bele saját gyűjtőakciójukba, mert jónak látták, hogy a helybeni adakozás, helyiekhez jusson el.