A közösségért élés értéke

Írta:  2014.12.03.
Világszerte november 12-én ünnepelik azokat, akik másokért élnek, akik az év minden napján főállásban segítenek embertársaikon. Ekkor van a szociális munka napja.
Zsúfolásig megtelt a Rózsa Művelődési Ház színházterme november 27-én a kitüntetésükre várókkal, a barátaikkal és a rokonaikkal. Az ünnepségen megjelentek a kerület vezetői, a polgármester, az alpolgármesterek, a szociális terület irányítói.

A megnyitón elhangzott: az elmúlt száz évben jött létre a szociális biztonság kiterjedt intézményrendszere, ekkor vált hivatássá a szociális munka. Ehhez a naphoz kapcsolódóan jutalmazzák meg azokat is, akik legalább egy évtizede végeznek a XVIII. kerületben elismerésre méltó gondozói munkát.

– Társadalmunk közös értékekre épül: a hűségre és a szeretetre, amely biztosítja az emberi méltóságot, az egyének szabadságának tiszteletét, az esélyegyenlőséget és a társadalmi közösségvállalást. Ezekre az értékekre a szociális területen dolgozók hívják fel a figyelmünket áldozatos munkájukkal az év 365 napján. Nekünk ma illik megköszönnünk azt, amiért egyébként sosem várnak köszönetet – fogalmazott ünnepi beszédében Ughy Attila polgármester, hozzátéve: – A szegények, a nehéz sorsú családok, a betegek rájuk mindennap számíthatnak. A nehéz órákban ők jelentik embertársainknak a kézzelfogható hitet, a segítséget, a támaszt.

Kézzelfogható, mert ha a szükség úgy hozza, az élelmiszerosztás, az egészségügyi ellátás, a gondozás mellett szinte mindig megszoríthatják a segítők kezét.
– Köszönöm önöknek ezt a vállalást, ezt az önzetlen munkát! A szociális munka napjának legfontosabb üzenete az, hogy magunk annyik vagyunk, és annyit érünk, amennyit másoknak adni tudunk magunkból – emelte ki a polgármester. – Bármilyen körülmények között keresnünk kell azokat, akik segítségre szorulnak, mert saját magunk értéke abban határozható meg leginkább, ahogy a közösséghez és annak tagjaihoz viszonyulunk.

A kitüntetettek

A kerület szociális gondozója címet kapta: Pentz Istvánné és Kiss Péterné.
A kerületi családokért és gyermekekért elismerésben részesült: Lukács Mónika, Cseke Sándorné és Bulyáki Gyuláné.
 

Ughy Attila azt is hangsúlyozta: a segítséget nem pénzben mérik, hanem mosolyban, szándékban és az általa vezérelt tettben. Senki nem lehet annyira szegény, hogy ne tudna jót tenni embertársaival. A szociális munkások, a segítők vágnak ösvényt az elesettekhez. Egy közösség ereje abban nyilvánul meg, ahogy a gyermekeivel, az időseivel és a fogyatékkal élőkkel bánik.

– Mi bízunk önökben, bízunk abban a tudásban, amit évtizedek alatt felhalmoztak. Büszkék vagyunk arra, hogy a munkájukat nagyszerűen és szolgálatkészen végzik. Köszönjük! – zárta beszédét a polgármester.
Az ünnepi méltatást követően a Darus Utcai Általános és Magyar–Német Két Tannyelvű Iskola 7/b osztályos diákja, Kakucsi Krisztián elmondta Aranyosi Ervin Önzetlen szeretet című versét. A kitüntetések átadása után a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak műsorával fejeződött be az ünnepség.