Faliórát készítettek a nyugdíjasok

Írta:  2014.11.28.
Az Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány kuriózumnak számító programmal lepte meg novemberben a Borostyán Szociális Szolgálat nyugdíjasait.
A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány kuriózumnak számító programmal lepte meg novemberben a Borostyán Szociális Szolgálat nyugdíjasait. Az idős emberek faliórákat készítettek, amihez ingyenesen kaptak óraszerkezeteket az alapítványtól.
– A nyári alkotótáborban a nagyszülők az unokáikkal együtt vettek részt, és miután a program nagyon jól sikerült, elhatároztuk, hogy alkotóműhely- foglalkozásokat tartunk az idősebb korosztály számára is – mesélte Diráné Huszár Gertrúd, az Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának titkára, a programsorozat szervezője.

Az elhatározást komoly tervező- és szervezőmunka követte. A Borostyán gondozási központba járó szépkorúak örömmel fogadták a programsorozatra szóló meghívást, és annak első foglalkozásán nagy lelkesedéssel fogtak hozzá a falióra készítéséhez. Ez nem kis munka volt, mert a felhasználandó alapanyagokkal és minden egyes tartozékkal bőven akadt tennivaló. A titkár elmondta, hogy a műhelyfoglalkozás alatt az alkotók elsajátíthatták az akrilfestés, a dekupázs, a finom csiszolás és az úgynevezett struktúrdíszítés fortélyait. Az elkészült művek akár egy kiállításon is megállnák a helyüket, olyan szépek lettek. A program igazi „sikersztori” az alapítvány által szervezett foglalkozások között, mert rendhagyó módon most az egészen fiataloktól tanulhattak az idősek.
A közalapítvány a nagy sikerre való tekintettel havi rendszerességgel szervez majd ilyen jellegű foglalkozásokat, mert a közös munkán kívül az egymásra figyelés, a segítés, a tolerancia, a közös élmények is minden résztvevőre inspirálóan hatottak. Diráné Huszár Gertrúd hangsúlyozta: a jövőben is arra törekszenek, hogy a generációk közötti különbségeket áthidalva minél több értékes programmal örvendeztessék meg mind a fiatalokat, mind az időseket.
– Szívből örülünk, hogy a közalapítvány kiemelkedő színfoltja, pezsgő szervezője a helyi kulturális életnek – mondta Kelenföldi Rezsőné kerületi nyugdíjas. – Jó dolog, hogy nemcsak szokványos programokkal, hanem mindig újdonságokkal is meglepnek bennünket, a kerületben élő idősebbeket. Szeretünk a fiatalok között lenni, mert ilyenkor mi is ifjúnak érezhetjük magunkat. A gyerekek is szívesen vesznek részt velünk a közös programokon, mert ilyenkor mindenkinek egyszerre sok „nagymamája, nagypapája” lesz, akikkel eltölthet egy kellemes napot vagy délutánt.
Bakosné Kóczi Zsuzsanna, a Borostyán Szociális Szolgálat vezetőhelyettese úgy véli, nem csupán az alapítvány által szervezett rendezvények nagyszerűek, hanem az a folyamatos gondoskodás is, amellyel megkönnyítik a rászorulók mindennapjait.
– Hálásak vagyunk a közösségi szolgálat keretében a diákok által végzett segítő tevékenységért is. Például több kerületi nyugdíjas kiskertje újult meg a gyerekek gondoskodó keze által. A programok közösségformálók, csapatépítők, és kifejezetten alkalmasak a szabadidő hasznos eltöltésére.