Márton-napi máglya

Írta:  2014.11.12.
Szent Márton napja az egyik legnépszerűbb ünnep a német kultúrában. Ezért döntött úgy öt évvel ezelőtt a helyi német nemzetiségi önkormányzat, hogy megteremti a hagyományát itt, a kerületben is.

Maguk készítette lámpásokkal vonulnak minden év november 11-én a Piros iskola diákjai a régi piactérre, hogy együtt ünnepeljenek Szent Márton napján. A lampionos felvonulás ősi szokás, amellyel az ünnepnapi misét tették impozánsabbá a régiek, így emlékezve a szentre, aki savariai legionáriusból lett a franciaországi Tours nagy tiszteletű püspöke.


A Szent Márton-nap hamar elterjedt Magyarországon, de talán még ennél is népszerűbb német nyelvterületen, ahol az újbor ünnepével kapcsolódott össze. Ez a népszerűség sarkallta a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzatot arra, hogy meghonosítsa nálunk a Szent Márton-nap németes ünneplésének módját.

– Nagyon örülünk, hogy ma már nemcsak a Piros iskola diákjai vesznek részt az ünneplésben, hanem más nemzetiségi intézmények, így az Építő és a Vándor óvodába járó gyermekek is, természetesen a családjukkal együtt – mondta Molnár Hajnalka, a nemzetiségi önkormányzat elnöke és Fekete György elnökhelyettes.
A piactéren összegyűlt tömeg előbb énekekkel emlékezett meg a szent püspökről, majd fellobbant a hatalmas Márton-napi máglya. Az ünnep alkalmából a szervezők a hagyományoknak megfelelően vendégül is látták a résztvevőket. Tíz méter libazsíros kenyér és száz liter tea készült erre az alkalomra.
– Ötödik éve tartjuk meg az ünnepet. A tervünk az, hogy jövőre egy, a legendát felidéző előadást is láthassanak a gyerekek jelmezes szereplőkkel, élő állatokkal – árulták el a szervezők.