A lelkek emléknapja

Írta:  2014.11.03.
Kegyeleti megemlékezést tartott mindenszentek napján Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a Pestszentlőrinci temetőben.
Emlékezés annyit jelent, mint felidézzük életünk egy-egy eseményét, gondolunk családtagjainkra, barátainkra, azokra a közösségekre, amelyekben éltünk és élünk, akik valamilyen formában hatottak ránk, alakították, formálták az életünket.

November 1-jén, mindenszentek napján ünnepeljük valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án van a halottak napja, amikor megemlékezünk minden elhunytról, de különösen az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.
A temetőben felkeressük virággal a kezünkben hozzátartozóink sírját és gyertyát, mécsest gyújtunk emlékükre. Estére a temetők sírjait virágok borítják, és a mécsesek fénye beragyogja az éjszakát.
Mindenszentek napján Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata immár hagyományosan kerületi ökumenikus kegyeleti megemlékezést tartott.

Az ünnepség résztvevői néhány pillanatra nemcsak saját halottaikra gondoltak, hanem főhajtással adóztak azok előtt is, akik a Pestszentlőrinci temetőben nyugszanak. Az ökomenikus szertartás lehetőséget nyújtott a résztvevőknek arra, hogy egy kicsit az elmúlásról is elmélkedjenek.
A Római Katolikus Egyház részéről Lak Gábor atya, a Református Egyházközségtől Kiss László lelkész, az Evangélikus Egyház képviseletében Győri Gábor lelkész beszélt az egybegyűltekhez. A szertartást követően a megemlékezők az épület előtti feszületnél mécseseket helyeztek el.
Császár Bíró Lilla előadóművész, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője a rendezvényen versmondással működött közre. Az önkormányzatot az ünnepségen Csomó Tamás alpolgármester képviselte.
– Nagyon fontosnak tartom, azt, amit az ökumenikus kegyeleti megemlékezésen is hallottuk, hogy az embernek képesnek kell lennie elengednie a halott szeretteit – mondta az alpolgármester. – Ezt tudatosítania kell magában, hiszen ha valaki nem tudja kinyitni a kezét és elengedni a halottját, akkor nem tud nyitott lenni az új dolgokra…