Pályaorientáció és önismeret

Írta:  2014.10.23.
Pályaválasztási ankétot tartottak október 21-én a Karinthy Frigyes Gimnáziumban. A végzős általános iskolásokat csaknem 30 kiállító középiskola és szakmai előadások várták.

A XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet idén kilencedik alkalommal rendezett pályaválasztási ankétot a Karinthy Frigyes Gimnáziumban. Az ankét célja ezúttal is az volt, hogy az általános iskolát jövőre befejezők személyesen ismerkedhessenek meg számos kerületi és fővárosi középiskolával. A csaknem 30 standnál a tanárok mellett az adott intézménybe járó tanulók is várták az érdeklődőket, így a gyerekek nemcsak a tanulást érintő fontos kérdésekre kaphattak választ, hanem a diákoktól az iskolai légkörről vagy a szabadidős tevékenységekről is érdeklődhettek.
Az ankétot Tóthné Kővári Csilla pedagógiai és közoktatási szakértő, a pedagógia intézet megbízott vezetője és Hutai László, a Karinthy gimnázium igazgatója nyitotta meg. A megnyitót Málnási Gábor pályaválasztási tanácsadó informatív előadása követte, amelyben a pontos jelentkezési időpontoktól kezdve a kitöltendő hivatalos papírokig minden tudnivalóra részletesen kitért. Az aktuális pályaválasztási trendekről Maadadiné Borbély Mária pedagógiai szakértő beszélt.
A szakemberek szerint a választáskor minden diáknak elsősorban három dolgot kell szem előtt tartania: a képességeit, a tehetségét és az érdeklődési körét. Vannak, akiknek azonban még így is nehezen megy a választás – ők az ankéton felkereshették Tábit Sarolta pszichológust, aki egyéni pályaválasztási pszichológiai tanácsadást tartott. A diákoknak lehetőségük volt továbbá rövid online felvételi tesztek kitöltésére is.