Minden a helyére kerül

Írta:  2014.10.05.
Áldási ünnepség keretében adták át újra a szemeretelepi közösség számára a megújult Don Bosco Házat.

A szemeretelepieket szolgálta már évtizedekkel ezelőtt is a Bajcsy-Zsilinszky úton álló Don Bosco Közösségi Ház, amelyet a negyvenes évek közepén a Szalézi rend épített, és amelyet nem sokkal később,1949 után államosítottak, hogy aztán csak hosszú és cirkalmas úton tudjon visszakerülni a rend tulajdonába. Az épület mostanra megújításra szorult. Az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMMI), az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Pestszenlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a hívek adományainak köszönhetően az elmúlt hetekben megújult itt az épületgépészet, az elektromos hálózat, a nyílászárók, és új bútorok is kerületek a házba.

A megújult közösségi házat október 5-én áldási ünnepség keretében adták át újra a nagytermet dugig megtöltő helyi közösségnek. Az eseményen Ughy Attila polgármester mellett részt vett Csomó Tamás és Kucsák László alpolgármester, Zacharias István, a kerület legújabb testvérvárosa, a felvidéki Szepsi polgármestere, aki a Vasárnapi Vásári Vigadalomra érkező küldöttség vezetőjeként látogatott el erre a ceremóniára is, és Hegyi László, az EMMI helyettes államtitkára, aki köszöntőjében hangsúlyozta: egy ilyen helyreállításnál nagyon fontos az állam segítsége, de az összefogó közösség erejét semmi nem pótolhatja.

− Sokszor hallottam már, sőt egyszer egy panelház oldalára felfújva is olvastam már a gondolatot: a nagyváros olyan hely, ahol az emberek együtt magányosak. Talán igaz is a mondás, talán a városban tényleg hajlamosabbak vagyunk elszigetelődni egymástól. De mint látható, a szemeretelepi Szent István plébánia közössége rég felismerte, hogy ez ellen tenni kell. Ez a közösség felismerte, hogy kell olyan hely, és kellenek olyan alkalmak, ahol a kapcsolatok létrejöhetnek, megerősödhetnek. Ez a hely ezeket szolgálja, a most lezárult projekt pedig azt, hogy megfelelő minőségű hely legyen a közösség számára – mondta Ughy Attila köszöntő beszédében.

Tanulságos gondolat volt az is, amit Zacharias István az ünnepséget követően fűzött az eseményekhez:
− Úgy tűnik, itt már megvalósult az, amit mi a Felvidéken hiszünk: hogy előbb-utóbb minden a helyére kerül – mondta.