Ment a gőzös

Írta:  2014.09.29.
A Budapest–Lajosmizse-vasútvonal átadásának 125. évfordulója alkalmából nosztalgia-különvonaton utazhattak az érdeklődők szeptember 28-án.
Aki felszállt reggel a Nyugati pályaudvarról Lajosmizsére tartó gőzösre, nem egyszerű utazáson, hanem időutazáson vehetett részt. A vonat 125 évet röpítette vissza utasait az időben.
A 424-es gőzmozdony vontatta, nosztalgiakocsikból álló különvonat a vasútvonal minden fontos állomásán megállt. A megállóhelyeken a települések ünnepséggel köszöntötték a különvonatot, illetve annak utasait.

A nosztalgiavonatot sokan várták Pestszentimre vasútállomáson is, hogy megünnepeljék a lajosmizsei vasútvonal átadásának 125. évfordulóját. Miután Ughy Attila polgármester, Vólentné Sárvári Piroska, a MÁV pályavasút- üzemeltetési főigazgatója és Pándy Tamás, a dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság elnöke, a program szervezője megkoszorúzta a Pestszentimre vasútállomás épületének falán elhelyezett emléktáblát, a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola diákjai műsort adtak.
Ezt követően a gőzös füttyszóval „köszönte meg” a meleg fogadtatást, és folytatta útját Lajosmizse felé.
A nosztalgiavonatot helyi rendezvény várta az útba eső Felsőpakonyon, Ócsán, Inárcs-Kakucson, Dabason, Hernádon, Örkényben, Táborfalván és a végállomás Lajosmizsén is. Az ünnepség után a gőzös elindult vissza, a Nyugati pályaudvarra.
A vasútvonal jubileumi ünnepségét a XVIII. kerületi önkormányzat, a lajosmizsei vonal településeinek önkormányzatai, helyi vállalkozók és civil szervezetek támogatták.