A kreativitás pszichológiája

Írta:  2014.09.16.
Naponta fogyasztja a tollakat, de képes akár heteken át is dolgozni egy-egy képen. Czeilinger Dorina határozott fellépése olykor anyáskodásba csap át, nem véletlenül, hiszen képeire is saját gyermekeiként tekint.

Czeilinger Dorina még csak 18 éves, mégis határozott művészeti stílust képvisel. Azt vallja számára a rajzolás egy rekreációs forma, ami segít kikapcsolni és átgondolni a mindennapi problémákat és eseményeket. Bár ifjú kora ellenére igen határozott egyéniség a pályaválasztás őt is aggasztja, mivel idén végzős a vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnáziumban.
– Merre vezet tovább az utad?
– Ez egy nehéz kérdés. Gyerekkorom óta pszichológus szeretnék lenni, és eddig keményen is tanultam, hogy elérjem a célom, mára viszont több tényező is befolyásol. Meghatározó lett a rajzolás az életemben, így felmerült a képzőművészeti egyetem elvégzése, ami viszont nem garantálná, hogy meg is élhetek majd a tudásomból. Emellett a rajzpedagógia is érdekel, bár tudom, hogy egy rajz, ének vagy akár testnevelés tanárnak nem egyszerű a diákokkal. Összességében nem könnyű a választás, de tudom bárhogy is döntök, a családom és a barátaim támogatni fognak.
Pontos hatás
– Mit jelent számodra a rajzolás?
– Az érzés, amikor rajzolok, felbecsülhetetlen. Ilyenkor egyfajta láthatatlan burokba kerülve kizárom a körülöttem lévő világot, ezért éjszaka szeretek a legjobban rajzolni, amikor csönd van. Általában olyan szinten sikerül belemélyülnöm egy-egy kép kidolgozásába, hogy csak később veszem észre, hogy már a nap is felkelt. Az absztrakt ábrázolási mód a kedvencem, ezért külön öröm volt számomra, amikor megismerkedtem a pontozás művészetével. Számomra sokkal babrásabb színezni, mint több ezer pontból vagy vonalból felépíteni egy képet, ami ráadásul minden emberre más hatást gyakorol.
Vizuális megmérettetés

– Mi visz előre, mi inspirál?
– Folyamatosan keresem a határokat, amiket átléphetek. Iskolásként például először mindenki A/4-es méretben gondolkodik, aztán jön az A/3-as, A/2-es. Én is így állítok magam elé egyre nagyobb kihívásokat. Most az OKTV-re készülök, de nemrég kértem engedélyt, hogy megmérethessem magam egy olyan pályázaton is, amit hivatásos képzőművészeknek hirdettek meg.
– Túl vagy az első önálló kiállításodon, hogy sikerült?
– Igen. Az Adjunk Álmokat Gyermekeinknek Alapítvány és a 6. kerületi Kaptár Közösségi Irodának köszönhetően, augusztus 13-tól 27-ig volt látogatható az első önálló kiállításom, ahol rengeteg tapasztalatot szereztem és sok-sok visszacsatolást kaptam a képeimről. A pozitív vélemények és a negatív, de építő kritikák mindig nagyon sokat segítenek, és a kiállítás által új lehetőségek nyíltak meg előttem. Arculati tervezés, kiállítások, vagy egy karitatív szervezet támogatása, még rengeteg lehetőséget tartogat a jövő.