Mindenevő könyvmolyok a játszóházban

Írta:  2014.09.15.
Harmadik alkalommal is teljesen megtelt a Tengerkincs Játszóház a német nyelvet tanuló és olvasni is szerető gyerekekkel a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) által szervezett Lesenacht, azaz a könymolyok éjszakája elnevezésű programon.
A szeptember 12-i estén a korábbi két hasonló alkalomhoz hasonlóan vidám gyerekzsivaj töltötte meg a játszóházat. Az általános iskolás nebulók kedvenc könyveikkel, kis lámpásukkal felszerelve érkeztek a közös éjszakai olvasásra. Az osztálytársakkal, barátokkal való együttlét, a közös játék öröme, majd később az olvasáshoz használt kis lámpások barátságos fénye kitűnő hangulatot adott az éjszakának.
Fekete György, az NNÖ elnöke a telt ház mellett elsősorban annak örült, hogy a programon részt vevő gyerekek szívesen olvasnak.

– Nagy az esélye annak, hogy akik eljöttek ide, azok később sem csak a számítógép vagy az okostelefon bűvöletében, a közösségi oldalakon töltik az időt. Számukra talán természetes lesz az, ami sajnos a mai világban egyre több fiatal életéből kimarad: az egymással való beszélgetés, a személyes kommunikáció és az olvasás. Ezek a gyerekek szeretik a könyveket, szeretnek olvasni, és biztosan nem válnak majd zárkózott, befelé forduló emberekké. Molnár Hajnalka elnökhelyettes asszonnyal együtt sokat tetszünk azért, hogy ez ne legyen így. Ő az az ember, aki kitalálja a programokat, és nagyon örülök annak, hogy a rendezvényeinket a gyerekek és a szülők érdeklődése évről évre életben tartja – mondta Fekete György.
A játszóházban leterített matracokon kis csoportokban beszélgettek, nevetgéltek a gyerekek, akik bevallottan annak is örültek, hogy ezen az éjszakán nincs kötelező lámpaoltás. A Piros iskolában 5. osztályos Bodri Szonja például már rutinos „könyvmolynak” számít.
– Harmadszor vagyok itt, mert szeretek olvasni, és vicces, érdekes dolog, hogy éjszaka is szabad. Nagyon jó a hangulat, és jó, hogy sokáig fenn lehet maradni.
Szonja a Pferde (Lovak) című könyvet hozta magával, de az sem maradt olvasnivaló nélkül, aki nem a saját könyvét választotta. A szervezők jóvoltából több száz német nyelvű kiadvány várta a gyerekeket, az újságoktól kezdve az ifjúsági könyveken át a klasszikus irodalomig. A szintén a Piros iskolában tanuló Lakatos Luca is ezek közül választott, a negyedikes kislányt elsősorban a képregények érdekelték. Fekete György úgy tapasztalta, hogy a gyerekek minden témára nyitottak, és tényleg olyanok, mint a molyok, mert bármilyen olvasnivalót találnak, azt örömmel „megrágják”.