Izgalmas hetek a Viharsarokban

Írta:  2014.09.01.
Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is sok kerületi diák táborozott a Békés megyei Sarkadon. A tábor népszerűségét jelzi, hogy ebben az évben három turnusban négy kerületi iskolából összesen csaknem 200 gyermek töltött el egy izgalmas hetet a viharsarki városban.
Magyarország méltatlanul kevéssé ismert része a Viharsarok, ahová Dóka György pedagógus 24 éve szervez táborokat.
– Több mint két évtizede törekszünk arra, hogy megmutassuk ennek a térségnek a szépségeit – mondta a szervező. – Számomra az a legnagyobb siker, hogy egyre több olyan diák érkezik, akinek már a szülei is táboroztak velünk, és éppen az itt átélt élmények nyomán hozzák ebbe a táborba a gyermekeiket.
Az idén a Kandó, a Darus, a Piros és a Szenczi iskola tanulói nyaraltak Sarkadon, s gyaníthatóan a legtöbben jövőre is visszatérnének a táborba. A szokásos szanazugi, gyulai és békéscsabai kiránduláson meg a sok-sok fürdésen túl nem maradt el a Körös-parti éjszakai őrség és tábortűz meg a kenutúra sem. A programokat lövészettel, íjászattal, métázással és vízi csatával színesítették.
– Ezúttal már minden turnus részt vett éjszakai szekerezésen és az azt követő éjjeli erdőjáráson. A gyulai városerdőben az erdész segítségével lámpák és mobiltelefonok fénye nélkül kellett túrázni, miközben segítőnk az éjszakai erdő életével ismertette meg a diákokat. A gyerekek nagyon élvezték a számukra szokatlan élethelyzetet, és ismét megerősítettek abban a hitemben, hogy óriási az igény bennük a természet felfedezésére. Ha gondosan előkészítjük a nekik szánt programokat, jobban élvezik azokat, mint az internet virtuális világát.
A diákok nyaralásának szakmai felügyeletéről Dóka György mellett Szepesiné Kőnig Zsuzsanna, Hegedűs Istvánné, Dókáné Kőnig Mária és Dóka Emese gondoskodott.