Magyar ősök nyomában

Írta:  2014.08.28.
Hatalmas érdeklődés közepette zajlott Bugacon az V. Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére kerületi nyugdíjasok és diákok is ellátogattak.
Minden eddiginél nagyobb látogató- és résztvevőszámmal valósult meg a Kurultáj, a Kárpát-medencei magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Ez az ünnepség egy ősi szokást elevenít fel, ugyanis a törzsi gyűlések a magyar kultúra szerves részét képezték, és fontos szerepet játszottak a közösségek életében.

Ma a magyar nemzeti értékek jegyében szerveződő Kurultáj elnevezésű törzsi gyűlésen évente több mint 25 nemzet küldöttségei képviselik magukat, hogy emlékezzenek a közös múltra, és együtt hívják fel a figyelmet az összetartozás fontosságára. Az idei rendezvényen 362 lovas és összességében 124 hagyományőrző csoport vett részt, amelyek népzenei, néptánc-, képzőművészeti és kulturális bemutatókat tartottak a nagyszámú érdeklődőnek.

A kerületi nyugdíjasok és diákok a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány szervezésében utazhattak el az ünnepségre. Megcsodálták a jurtákban felállított antropológiai és régészeti kiállításokat, valamint tudományos előadáson ismerkedhettek meg a magyar őstörténettel. A program egyedülálló élményt nyújtott az időseknek és a fiataloknak egyaránt, hiszen egy nem mindennapi helyszínen a szemük láttára elevenedett meg a történelem. A délutáni felvonulásokat és seregszemlét zenei produkciók követték, majd az estet táncház zárta.