Művészetterápia az önfeledt boldogságért

Írta:  2014.08.22.
Szorongó gyerekek, magatartási problémák, traumák. Egyedülálló művészeti csoportfoglalkozásokon vehetnek részt a hétköznapi és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek a Kondor Béla Közösségi Házban.
A XVIII. kerületi önkormányzat által fenntartott Csibész Családvédelmi Központ szervezésében három éve működik sikerrel egy különleges művészeti program. A csoportos foglalkozás nagyobb óvodás és kisiskolás gyermekeknek nyújt olyan komplex művészeti nevelést, amely a zene-, a tánc- és a drámapedagógia eszközeivel pozitívan hat a személyiség fejlődésére.

– A Csibész Családvédelmi Központ munkatársainak legfontosabb célja a jóllét és a fejlődés lehetőségének biztosítása minden gyermek számára. Ennek érdekében, többéves szakmai tapasztalat alapján, létrehoztunk egy komplex, sajátos és eklektikus módszert, amely a tapasztalati tanulásra támaszkodva művészeti eszközökkel segíti elő a gyermekek nevelését – tájékoztatott Pappné Gál Beatrix szociálpedagógus, kerületi családgondozó, a művészeti csoport vezetője. – Kollégámmal, Renkecz Kálmán szociál- és drámapedagógussal olyan módszert dolgoztunk ki, amely a képzeletet segítő és fejlesztő erőre épít, és rengeteg célzottan kiválasztott játékkal járul hozzá a gyermekek személyiségének formálódásához.

A zene ereje

A másfél órás foglalkozás minden alkalommal különböző fejlesztőjátékokkal kezdődik. Ezt a mozgásfejlesztő feladatok követik, amelyek során a klasszikus balett és a néptánc elemeit használják fel a motorikus képességek és a testtartás javítására. A foglalkozások harmadik része a zenei nevelésről szól. Ekkor a gyermekek megismerkedhetnek a különféle zenei stílusokkal, elsősorban a komolyzene világával.
– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a zenére festés, rajzolás mint zeneterápiás elem segít abban, hogy a zárkózottabb és szorongóbb gyermekek is kifejezzék önmagukat. A ritmusgyakorlatok pedig fejlesztik a gyerekek figyelmét és koncentrálóképességét – mondta Pappné Gál Beatrix.
Az órák végén egy zenével és tánccal tarkított történet vagy mese előadását tanulják meg a gyerekek. A tanév közbeni vagy a tanévzáró fellépések során ezeket a produkciókat mutatják be, és ilyenkor egyéni szereplésre is lehetőséget kapnak a gyerekek a nagyközönség előtt.

A művészet mindenkié

A csoportfoglalkozásokat a tanév folyamán minden kedden 16.15-től tartják a Kondor Béla Közösségi Házban. A program a XVIII. kerületi gyermekek számára ingyenes, tehát a nehezebb anyagi körülmények között élő családok is élhetnek a lehetőséggel. A szeptembertől júniusig tartó órákra a továbbiakban is folyamatosan várják a kis művészeket.