Hagyományőrzés locsolóbállal

Írta:  2014.04.23.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is több népi hagyományt elevenítettek fel a Kikelet Hagyományőrző Egyesület húsvéthétfő estéjén megrendezett locsolóbálján.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is több népi hagyományt elevenítettek fel a Kikelet Hagyományőrző Egyesület húsvéthétfő estéjén megrendezett locsolóbálján. A mulatság programját közös tánc, locsolóversmondó verseny és húsvéti totó is színesítette.

Vörösné Éles Csilla, a hagyományőrző egyesület elnöke, a locsolóbál főszervezője elmondta, a húsvéti locsolkodás mellett a bál hagyományát is érdemes volt feleleveníteni.
- A húsvét előtti böjti időszakban ugye tilos volt mindenféle mulatság, így kapóra jött a hétfő este, amikor már lehetett táncolni. Úgy gondoltuk, hogy ne csak a locsolkodás hagyományát vigye tovább az egyesület, hanem a bált is – mondta Vörösné Éles Csilla.

Gurult a tojás

A Kikelet egyesület által negyedik alkalommal megrendezett bálon idén is volt tojásgurítás, ami sok nevetéssel és némi takarítással járt együtt.

- A hagyomány szerint a főtt- vagy hímes tojásokat domboldalról gurítják, így a terepviszonyok is befolyásolják, hogy melyik túlélő tojás nyer – mondta Vörösné Éles Csilla. – Itt a művelődési ház parkettája sem éppen ideális felület, de a gyerekek nagyon élvezték, még ha egyik-másik tojás után takarítani is kellett.

Vers és tánc

Fiúk és lányok is beneveztek a locsolóversmondó versenyre, amelyen a leggyakoribb mondókákon kívül, saját költemény, sőt még egy a locsolóknak szóló vers is elhangzott. A családias légkört a húsvéti finomságok is fokozták, a roskadásig telt asztalokon lévő főtt tojásból, sonkából és süteményekből mindenki jóízűen falatozott.

- Az anyukákat megkértük, hogy minél szebb maradéktálakat készítsenek, és mindenkit megajándékoztunk, aki hidegtállal érkezett otthonról. Természetesen ezeket a húsvéti kóstolókat is zsűriztük, de fődíj nem volt, mert mindenki kapott ajándékot, aki így hozzájárult a bál sikeréhez – mondta Vörösné Éles Csilla, hozzátéve, hogy nagyon örült annak, hogy sokan eljöttek. – Bár az egyesület rendezte a bált, az teljesen nyitott volt és bárki bejöhetett akár az utcáról is, ha csak meghallotta a zenét. Az önkormányzat ingyen biztosította számunkra termet, minden más az egyesület tagjainak munkáját dicséri, és jóval többen jöttünk össze, mint egy átlagos táncház alkalmával.
Természetesen a tánc sem maradhatott ki a báli programból. A zene ritmusára kicsik és nagyok, szülők és gyerekek együtt járták a táncot, kifulladásig.