Az egészség értéke pénzben nem mérhető

Írta:  2014.03.25.
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése volt a célja a szakrendelő legutóbi ingyenes szűrónapjának.
A daganatos és a szív- és érrendszeri betegségekre összpontosítva tartott térítésmentes lakossági szűrővizsgálatot március 22-én a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. a Zsebők Zoltán Szakrendelőben. A szűrőnapon Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott a hamarosan induló országos szűrőprogramról. A rendezvényen részt vett Ughy Attila polgármester és Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester is.

– A szakrendelőnk az önkormányzat támogatásával évek óta szervez szűrőnapokat, különféle betegségeket állítva a középpontba. Ezúttal a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek korai felismerésére helyeztük a hangsúlyt – mondta dr. Maitz László, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. – Évek óta nagy az érdeklődés a program iránt, de most még többen jöttek el, mint korábban.

Ősszel is lesz szűrőnap

– Hétköznap sokan nem érnek rá felkeresni a szakorvosi rendelőt, emellett kényelmes is a szűrőnap, mert ilyenkor egyszerre több vizsgálaton is részt tudnak venni a páciensek – mondta dr. Szebényi Attila orvosigazgató. – A szűrőnapot a szakrendelő az önkormányzat támogatásával finanszírozza. Ez egy-két millió forintos nagyságrendet jelent, ami a szűrővizsgálatok nyomán megtérül.

A szűrőnap mérlege

A Zsebők Zoltán Szakrendelő tájékoztatása szerint összesen 389 páciens egészségügyi szűrését végezték el a szakorvosok, ami összesen 863 szűrővizsgálatot jelent. A szűrőnapon a legtöbb beteg több vizsgálaton vett részt.
 

A szűrőnap fővédnöke Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester volt, aki egyúttal az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának is tagja.

– Erre az esztendőre két szűrőnapot terveztünk be, mert kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a betegségek megelőzésére – hangsúlyozta. – A népegészségügyi programok végrehajtása kamatostul megtérül az egészségügyben.
A tavaszi szűrőnapot az őszi fogja követni, aminek forrását megteremtették az önkormányzat 2014-es költségvetésében.

Az országos emlőszűrő programról további információk a www.egeszseg.hu honlapon olvashatók.

– A Városképben olvastam, és a postaládámban is találtam értesítést a szűrőprogramról – mondta Felker Ferencné. – Elhatároztam, hogy eljövök a szakrendelőbe, mert régen vettem részt rákszűrésen és laboratóriumi vizsgálaton. Az onkológiai szakrendelésen nagyon kedvesen fogadtak, és arra kértek, hogy évente egy alkalommal jöjjek el rákszűrésre, s kaptam időpontot további vizsgálatokra is.

Országos szűrőprogramok

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, aki ellátogatott a XVIII. kerületi Thököly úti szakrendelő szűrőnapjára, arról tájékoztatta az újságírókat, hogy országszerte célzott szűrőprogramok indulnak annak érdekében, hogy közelebb vigyék a lakossághoz a betegségek megelőzését szolgáló szűrőnapokat. Az első országos program az április 25-i „szűrések éjszakája” lesz, amelyet a jövőben minden évben a húsvét utáni első pénteken tartanak meg. Ezen a napon egyes szakrendelők a szokásosnál jóval tovább, 22, illetve 24 óráig tartanak nyitva.

Informatív értesítők

Szócska Miklós beszámolt arról is, hogy az emlőszűrési kampányhoz kapcsolódóan új típusú, az eddigiektől eltérő értesítőket készítettek. Az ingyenes vizsgálatokra a 45–65 év közötti nőket várják, és a szűrésre invitáló nyomtatványon a pontos helyszín mellett egy rövid leírás is olvasható arról, milyen vizsgálatra számíthatnak azok, akik elmennek a szűrésre. Ezenkívül az értesítőn rajz és rövid magyarázat segít a nőknek abban, hogyan kell az otthoni emlővizsgálatot elvégezniük.

– Jelenleg a nők 40 százaléka vesz részt az emlőszűrésen. A cél az, hogy 10 százalékkal növeljük ezt az arányt – mondta az államtitkár. A tájékoztatóból megtudhattuk, hogy meghosszabbítják az emlőszűrő állomások nyitvatartási idejét, és hogy megkezdték a munka törvénykönyvének módosítását oly módon, hogy munkaidőben is el lehessen menni a különféle szűrésekre. A végleges változatot azonban az új parlament fogadja majd el.

Egészségnap lesz a Dél-pesti kórházban

Ingyenes rákszűrésre lesz lehetőség március 29-én (szombaton) a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben. A rákszűrés mellett diétás tanácsadással, kóstolóval, dohányzásról leszoktató program bemutatásával, alapfokú újraélesztési oktatással, valamint lúdtalp és diabeteses láb-szűrésre is lehetőség nyílik.
 

Szócska Miklós bejelentette, hogy ősztől minden 12–13 éves korú lány ingyen kaphatja meg a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás-sorozatot. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat több rendeletet alkotott az elmúlt években a lakosság egészségi állapotának javítására, de az emberek maguk is felelősek az egészségükért.
– Ha valaki nem dohányozik, odafigyel arra, hogy mit eszik, mit iszik, és ha sportol, akkor jelentősen hozzájárul az egészsége megőrzéséhez.