Izgalmas év előtt a Kossuth téri reformátusok

Írta:  2014.01.21.
Sportos hasonlattal élve, lendületes kezdést vett a Kossuth téri református egyházközség áprilisban érkezett lelkésze, Sándor Balázs és a felesége.
Sportos hasonlattal élve, lendületes kezdést vett a Kossuth téri református egyházközség áprilisban érkezett lelkésze, Sándor Balázs és a felesége. Az elmúlt hónapok során jószerével több történt a templomukban, mint előtte esztendőkön át. A lelkészt a gyülekezet idei terveiről is kérdeztük.

Szép új esztendőt!

– Amikor nem sokkal a megérkezésük után beszélgettünk, természetesen még nem voltak konkrét elképzelései, hiszen tájékozódnia kellett, megismernie a gyülekezetet, a híveket. Azóta sok idő telt el, s ma már, ahogy nemrégiben fogalmazott, „otthon érzi magát” az új szolgálati helyén.

– Remélve, hogy azt is mondhatom, elfogadtak az itt élő emberek, s mi is gyökeret eresztettünk ebben a szép környezetben. Még éppen csak az új év elején járunk, így mindenekelőtt keresztyéni őszinteséggel kívánok, kívánunk mindenkinek boldog új évet. Azzal együtt is őszinte szívvel és szóval tesszük ezt, hogy lesznek majd nehézségek is. Ami azonban biztos, az az, hogy nem tűnik majd el a mosoly az arcunkról. Nem, mert ez a belső békének, a boldogságnak az alapja, ez jelzi, hogy Jézus velünk van a mindennapjainkban. Ha legalább ez meglesz, az elég lesz ebben az évben is.

Jönnek, kopogtatnak

– Milyen tapasztalatokat hozhatott át az elmúlt évből?
– A legfontosabb az, hogy elkezdtük megismerni, megszeretni és segíteni egymást. Az is örömteli, hogy növekszik a közösség létszáma. Amikor nyilvánosságra hozták a 2011-es népszámlálás adatait, nyilvánvalóvá vált, hogy sokkal többen vallják magukat reformátusnak, mint akiket ismerünk. A szeptemberi beiktatási ünnepségre minden nevet, címet előkerestünk, így áprilisban, húsvét után, a kapcsolatfelvétel régi módjával próbálkozunk az Evangéliumot Minden Otthonba Alapítvány munkatársainak a segítségével. Reméljük, nem zavarunk, és nem bántunk meg senkit azzal, hogy bekopogtatunk a lakásokba.

Misszionáriusnő Zambiából

– Milyen konkrét terveik és elképzeléseik vannak erre az évre?
– A nyugalmasnak nevezhető időszak, a január az imahéttel kezdődött. Vasárnaponként mindig a család áll az istentiszteletek középpontjában. Kell ez, mert önmagában nem elég összetartó erő az, hogy az ENSZ a család évének hirdeti meg az ideit. Jó ez, szükség van rá, de a leglényegesebb az, hogy mindezt olyan tartalommal töltsük meg, amely tényleg a családról szól.

Honlap is, facebook is

A reformátusoknál az ősszel is folytatódik a „választási láz”. A gyülekezet presbitériuma szavaz az esperes- és a püspökválasztáson. Ezt követően, október 31-én együtt ünneplik majd a reformáció napját a szemeretelepi hívekkel és az evangélikusokkal.
Mivel több időpont még egyeztetés alatt áll, a hívek a refkossuthter.hu honlapon vagy a Facebookon tájékozódhatnak.
 

– Tavaly voltak olyan programjaik, amelyekre nincsen jobb szó, mint az, hogy izgalmas. Lesznek-e ilyenek az idén is?

– Remélem, hogy adunk okot arra, hogy „izgulhassanak” a hozzánk látogatók. Tavaszra azt is tervezzük, hogy meghívjuk a Károli Gáspár Egyetem lelkészeket képző hittudományi karát közös istentiszteletre. Lesz vendégünk egy egzotikus országból is. A Zambiában szolgáló magyar orvos-misszionáriusnő, Keszi Krisztina meghívását virágvasárnapra tervezzük.

Vendégek a színpadon

– Igaz, messze van még, de a nyári hónapok mindig mást, többet jelentenek a felekezetekben szolgálóknak is. Sok az olyan gyermek, aki csak itt leli meg a vakáció örömeit.
– Azt tervezzük, hogy többet kirándulunk, hogy még jobban megismerjük egymást. Székelykeresztúrra is elmennénk, és ott akarunk lenni Debrecenben a magyar reformátusok hetedik világtalálkozóján. Elkezdtük már szervezni a vakációs bibliaheteket is. Az óvodásoknak júniusban, az iskolásoknak júliusban, a konfirmandusoknak július közepétől lesz bibliahét. Igazi csattanó is lesz, mert a Kossuth téren épülő színpadra több vendéget is meghívunk, így például Bill Drake-et az Egyesült Államokból.