A gyerekek öröme mindennél fontosabb

Írta:  2013.07.09.
Magánszemélyek adományából részesült három szociális intézmény a XVIII. kerületi önkormányzat közreműködésével.
Magánszemélyek adományából részesült három szociális intézmény a XVIII. kerületi önkormányzat közreműködésével. A jótékonysági akcióhoz szükséges pénzt egy neve elhallgatását kérő helyi vállalkozó és a baráti köre gyűjtötte össze. A 700 ezer forintból jutott faültetésre és tartós élelmiszer vásárlására is a rászorulóknak.

Az adakozás története már-már mesébe illő és példaértékű. Egy helyi vállalkozó a születésnapjára nem ajándékot kért a barátaitól, hanem azt, hogy az arra szánt összeget dobják össze, és fordítsák jótékony célra.

Önzetlen segítség

Mint kiderült, nem is olyan könnyű adakozni. A vállalkozó hiába keresett fel több egyesületet, kereskedelmi televíziós csatornát, illetve olyan műsorok szerkesztőit, amelyek egyébként gyakran foglalkoznak szociális ügyekkel. Legtöbbször vissza sem hívták, vagy adminisztratív akadálya volt az akció felkarolásának.
– Ezek után jött el hozzánk a vállalkozó – mondta Bajory Ágnes Rita, a XVIII. kerületi önkormányzat sajtófőnöke, aki úgy vélte, megéri az utánajárás, és elkezdte szervezni az adományozást. – Az összegyűlt pénz felhasználására több ötlet is felmerült. Az illető szerette volna, ha a pénzt részben faültetésre vagy közterület helyreállítására, például padfestésre fordítják. Mindezt úgy, hogy ne derüljön ki a személye, mert úgy gondolta, nem ez a fontos, hanem az, hogy adjon valamit ennek a kerületnek, ahol él, és ahol otthon érzi magát. A várakozásán felüli összegből azonban ennél többre is jutott.
Bajory Ágnes Rita és a kollégái februárban kezdhették el az igények felmérését. Végül két kerületi és egy fővárosi fenntartású szociális intézmény számára vásároltak társasjátékokat, sportszereket, valamint két ifjúsági ágyat.

A játék öröme

A Csibész Családvédelmi és Gyermekjóléti Központ, a fővárosi önkormányzat Gyöngyvirág utcai gyermekotthona és a Gyöngyvirág Szociális Szolgálat áprilisban egyaránt átvehetett egy-egy 4,5 méter átmérőjű, védőhálóval felszerelt ugrálóasztalt, amit a gyerekek azonnal nagy örömmel birtokba is vettek.
– A trambulinokon kívül mindhárom intézmény kapott társas- és kártyajátékokat, valamint labdákat is. A társasjátékok kiválasztásánál figyelembe vettük, hogy valamennyi korcsoport számára találjunk megfelelőt, illetve olyan is legyen közöttük, amely például segít a fogyatékos gyerekek készségfejlesztésében – mutatott rá Bajory Ágnes Rita.

Tartós élelmiszer és faültetés

A 700 ezer forint segítségével nem csak a gyerekeknek szereztek örömet.
– Hat rászoruló családnak tudtunk összesen 150 ezer forint értékben tartós élelmiszert vásárolni, és ezt a Nagycsaládosok Egyesületének segítségével június elején át is adtuk – mondta Bajory Ágnes Rita. – Ezenkívül az Alacskai úti körforgalomnál három facsemetét is ültetünk. Nemcsak hivatalból, hanem magánemberként is örülök, hogy kollégáimmal segíthettünk az adakozónak.
 

Az átadásokon inkognitóban jelen voltak az adakozók is, és láthatták, mekkora öröm egy gyereknek az, ha olyan márkás labdával focizhat, amilyet egyébként csak a tévében láthat.

Készséget is fejleszt

A jótékonysági akció végül sokkal többet adott a gyerekeknek és a velük foglalkozó pedagógusoknak, mint játékokat, szórakozási lehetőséget. Madarassy Judit, a Csibész Családvédelmi és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője beszámolt arról, hogy a játékon kívül mi mindenre hasznosítják a trambulint.
– Amíg tartott az iskolaidő, addig a szomszédos SOFI diákjai rendhagyó testnevelésóra keretében használták. Számukra a mozgásfejlesztésben, a koordinációs készség javításában sokat jelent ez az eszköz. Hasonló célra, az egyensúlyérzék fejlesztésére tudja használni a gumiasztalt a mi fejlesztő pedagógusunk és a baba-mama klubunk is.
A két ifjúsági ágyat az intézmény átmeneti otthona kapta, amelyben olyan 3–18 éves gyerekek laknak hosszabb-rövidebb ideig, akikről otthon valamilyen okból nem tudnak gondoskodni a szülők.