Otthon az országban, otthon Lőrincen

Írta:  2013.05.14.
A hazánkban élő kopt keresztények élete békésebb, nyugodtabb, mint azoké, akiknek mostanság erőszakkal kell szembenézniük. Erről is kérdeztük Riad Georgot, a lőrinci koptok elöljáróját.

A hazánkban élő, a nyelvünket beszélő elöljáró elmondta, hogy kopt vallású egyiptomi honfitársai nem függetleníthetik magukat az országban tapasztalható zavargásoktól.

– Az elmúlt két évben, a volt elnök hatalmának megdöntése óta, megnőtt a keresztények és a muzulmánok közötti összetűzések száma, s ennek okaként elsősorban az egyiptomi muzulmán társadalomban rendszeresen újjáéledő konfliktusokat megnevezni. Messze van a nyugalom.
Mint április első vasárnapján is, amikor ezrek vettek részt a kairói Szent Márk-székesegyházban négy kopt keresztény búcsúztatásán, akik az előző napon vesztették életüket.

– Sajnos, a búcsúztatás nem úgy ért véget, ahogy az illendő lett volna… A bazilikából távozókat randalírozók támadták meg, s az összecsapásokban egy ember meghalt. Az azt megelőző napon egy kisvárosban csaptak össze muzulmánok és koptok, ott is négy halottat gyászoltak a honfitársaink.
A Riad Georg által elmondottak után valóban a béke szigetén élhetnek azok az egyiptomi keresztények, akik nálunk zavartalanul gyakorolhatják a vallásukat.
– Semmi bajunk sincs nekünk itt, sőt kiválóan érezzük magunkat, miközben igyekszünk alkalmazkodni az itteni szokásokhoz, életvitelhez. Befogadtak bennünket az országban is, Lőrincen is.
Egyetlen gondot, ha úgy tetszik, burkolt kérést említett meg az elöljáró.

– Sok a gyermek, akiket a szüleik elhoznak magukkal a templomba, ami persze öröm. De tény, hogy a kicsik nem tudnak mit csinálni az önök katolikus szentmiséinél jóval hosszabb szertartások alatt… Azt szeretnénk elérni, hogy a telkünkön, a templomkertben építhessünk egy földszintes, mintegy nyolcvan négyzetméteres termet, amelyben a gyerekek eltölthetik az időt a szertartások alatt. Természetesen minden szabályt és építési előírást betartva képzeljük el ezt. Úgy, hogy senkit, sem a szomszédokat, sem a közelben élő családokat nem zavarnánk.

A szabályok kötelezőek

Csomó Tamás alpolgármestert is megkérdeztük a koptok építkezési szándékáról.
– Vannak áthághatatlan, kötelező szabályok. A jelen állás szerint a kopt keresztények nem bővíthetik tovább a telkük beépítettségét, mert már most is a „határon” járnak. A beépítés mértéke már elérte, tán meg is haladta az engedélyezettet.