Ruszinok a kerületben

Írta:  2013.05.14.
A XVIII. kerületi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat munkájáról Medve Lászlóné elnököt kérdeztük.

– Amikor valaki megkérdezi tőlem, hol születtem, csak annyit válaszolok, hogy egy szép kis faluban, Komlóskán – kezdte Medve Lászlóné, Irénke a XVIII. kerületi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Ilyenkor sokan csodálkozva néznek rám, mert még sosem hallottak erről a helységről, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti csücskében, csodálatos természeti környezetben található. Ez a kis lélekszámú község a trianoni békediktátum utáni Magyarország egyetlen ruszin települése volt. Komlóska nagyon sokáig zárt közösséget alkotott, de mára ez megváltozott.
Medve Lászlóné nagy, nyolcgyermekes családban nőtt fel. A faluban mindenki csak ruszinul beszélt, más nyelven nem tudott. A bajok akkor kezdődtek, amikor iskolába került, és rádöbbent, hogy nem értik meg egymást a magyar anyanyelvű osztálytársaival. A sátoraljaújhelyi kollégista évek azután megoldották ezt a problémát. Budapestre 1983-ban került fel, dolgozni, s 1990 óta lakik a kerületben.

Így kezdődött

A hazánkban élő ruszinok politikai, társadalmi, kulturális érdekeinek és értékeinek védelmére 1991. május 3-án alakult meg Komlóskán a Magyarországi Ruszinok Szervezete. Medve László, Irénke volt férje alapító tagként sokat küzdött a ruszinság elismeréséért.

A kerületi ruszin nemzetiség

A ruszin önkormányzat számára fontos, hogy minél többen ismerjék meg a nép hagyományait, ünnepeit és konyhaművészetét. Az évek során számos ruszin nyelvű verseskötet, mondókás könyv jelent meg, valamint olyan kiadványok is, amelyek betekintést adnak történelmükbe, vallásukba. A Kis Medve (Медведцк) magazin megjelentetésével a gyerekekre is gondolnak.
 

– 1997-ben felkérést kaptam, hogy dolgozzak a szervezetnél – emlékezett vissza az önkormányzat elnöke. – Örültem, mert naponta használhattam az anyanyelvemet, és a szervezet valóban a ruszinokat érintő témákkal foglalkozott. Így lehetőség nyílt arra, hogy megtegyük az első lépéseket a kisebbségi önkormányzat megalakítása felé.
A ruszin kisebbségi (ma nemzetiségi) önkormányzatok végül 1998-ban alakultak meg több budapesti kerületben és vidéki településen.

A népszokások megismertetése

A közösség legutóbbi ünnepe a húsvét elengedhetetlen részét képező pászkaszentelés volt. Ilyenkor a görög katolikus vallást követő ruszin közösség szépen hímzett terítőkkel díszíti fel a pászkakosarat, amelyben a húsvéti ételek megszentelésre várnak. Minden évben a kispesti görög katolikus templom kertjében tartják meg ezt az ünnepet. 
A különféle rendezvények alkalmával a ruszinok bemutatják a nemzetiségük kultúráját, táncait, népviseletét. Az évek során rendeztek már többek között könyvbemutatót, kiállítást, gyermeknapot, ifjúsági és hagyományőrző tábort, s nem maradhat el a Mikulás-ünnepség sem.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának támogatásával részt vesznek a Havanna-napok keretében tartott nemzetiségi fesztiválon, ahol a tánccsoportjuk is fel szokott lépni, idén januárban pedig kiadtak egy gasztronómiai naptárt.

Az idén jubilálnak

A nyári szünetben a kerületi ruszin önkormányzat szeretne gyermekeket áthozni Kárpátaljáról, hogy egy élményekkel teli, felhőtlen hetet töltsenek el a kerületben.
– Ezek a gyerekek korábban árvaházban éltek, de valaki megvásárolta az épületet, nem törődve a sorsukkal – mesélte szomorúan Irénke. – Azok a gyermekek, akiket nem fogadtak be, most igen rossz körülmények között élnek.
Az önkormányzat fennállásának 15. évfordulója alkalmából egy jubileumi könyvet is szeretnének kiadni, ehhez minden segítséget örömmel fogadnak.  

Minkét terv megvalósításához pályázatot adtak be. Jelenleg a május 25-i gyermeknap megrendezésén dolgoznak. Fontosnak tartják a többi nemzetiségi önkormányzattal való együttműködést nemcsak Magyarországon, hanem a külföldön élő ruszinokkal is. Hamarosan a szlovákiai Eperjesre utaznak, hogy az elkövetkező közös munkát megbeszéljék. A terveik között szerepel továbbá kiállítás rendezése kárpátaljai festők, szobrászok munkáiból, és lassan itt az ideje a nyári hagyományőrző és ifjúsági tábor megszervezésének is.

Közös programok

– Nagyszerűnek tartom azt, amikor a nemzetiségek együtt tartják meg a nemzetiségi és a gasztronómiai napot, s közösen ünneplik meg a karácsonyt és a nőnapot – hangsúlyozta a kerületi ruszin önkormányzat elnöke. – Ekkor érezzük igazán, mekkora jelentősége van a nemzetiségek életében az összefogásnak.

A ruszin közösség

A kerületben 44, a fővárosban 800, az országban 6000 ruszin él. Komlóskán komplex ruszin nemzetiségi intézmény található óvodával, iskolával, kulturális, közművelődési egységgel, a ruszin nyelvet pedig a mucsonyi iskolában tanítják. A nemzetiség életéről a Ruszin Világ (Pycинcькый світ) országos megjelenésű havilap tudósít.