Márton-napi fények

Írta:  2012.11.19.
Márton-napi felvonulást szervezett november 12-én a kerületi német nemzetiségi önkormányzat.


A gyerekek a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros iskola) udvarán gyülekeztek, és sötétedéskor lámpással a kezükben gyalogosan indultak el a szülők, nagyszülők kíséretében a régi lőrinci piac területére.

Amikor megérkeztek az ünnepség helyszínére, közösen meggyújtották a tüzet, és énekeltek.
Fekete György, a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) elnöke németül üdvözölte az érdeklődőket, majd köszönetét fejezte ki a támogatóknak, a segítőknek, az önkormányzat intézményeinek, s minden családnak azt kívánta, hogy őrizzék a láng, a tea és a szívük melegét.
– A német szokások, ünnepek megtartásán túl szükség van a feltétel nélküli szeretet, az együttlét ilyen megnyilvánulására is a mai rohanó, elidegenedett világban – hangsúlyozta az elnök.
Molnár Hajnalka, az NNÖ elnökhelyettese, az iskola pedagógusa német dalokat énekelt a gyerekekkel, felelevenítette Márton történetét, majd a vendégeket csokis libasüteménnyel, forró teával és libazsíros kenyérrel kínálták. A pedagógus elmondta, hogy a gyerekek maguk készítették a lámpásaikat, és kiemelte a szülők közösségeinek, a németség szoros összetartozásának a fontosságát.
Este a tűzoltóság az ünnepség zárásaként a tűzoltóság eloltotta a tüzet.

Márton-nap

Szent Márton, akinek neve napját november 11-én ünnepeljük, a kora középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. Nekünk, magyaroknak, különösen kedves, hiszen Savariában, a mai Szombathelyen született. Állítólag pontosan ott, ahol jelenleg is áll a középkori eredetű Szent Márton-templom.