Képzőművészeti kalandozások fantáziaországban

Írta:  2012.07.02.
Valódi kis alkotóközösségek formálódtak az elmúlt év folyamán néhány kerületi iskolában, ott, ahol az európai uniós támogatásból megvalósuló Képzeletműhely-programban vehetett részt több mint 100 alsós diák.

A Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) egy különleges vizuális nevelési programot indított, amely a Képzeletműhely nevet viselte. Az alkotó szakköri munka a TÁMOP 3.2.11/10-1/KMR-2010-0060 pályázat 100 százalékos támogatásával, 15 millió forintból valósult meg öt kerületi oktatási intézményben és egy vecsési általános iskolában.

2011 szeptemberétől nyolc hónapbon keresztül több mint 100 alsó tagozatos és óvodás gyerek fogott ecsetet, színes ceruzát, különböző eszközöket és anyagokat, s egy-egy mese fonalát követve építették fel képzeletbeli és valóságos világukat.
Az első félévben „A kastély rejtélye” története fogta keretbe az alkotásokat. A képzeletbeli park és kastély, az ott levő portrék, az érdekes lények világa annyira megmozgatta a csoportba járó kisdiákok fantáziáját, hogy hétről hétre saját maguk is tovább gazdagították a mesét. Ugyanez zajlott le a második félévben is, a „Bolygóközi kalandozások” keretében, ahol a mértani testek és formák témája állt az alkotások fókuszában.
A csoport a történeteket mindkét félévben egy-egy múzeumlátogatással tetőzte be.
A komplex művészeti nevelési szakköri programot Váradi Emese, a Karinthy gimnázium vizuális környezetkultúra tanára dolgozta ki és mentorálta a megvalósulás 13 hónapja alatt.

A programban a PIK, a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Brassó Utcai Általános Iskola, az Eötvös Loránd Általános Iskola, a Táncsics Mihály Általános Iskola, a Hétszínvirág Óvoda, valamint a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola vett részt.