Összefogással nagyobbak a lehetőségek

Írta:  2012.05.16.
Lengyel fesztivált is szervez a nyáron a Bókay-kertben a nemzetiségi önkormányzat, de egész évben rengeteg programmal mutatja be a lengyelek színes kultúráját.
Balogh Katarzyna Miroslawa magyar férjével és két gyermekével 1991-ben érkezett a kerületünkbe a szülővárosából, Gdanskból. Eleinte meg kellett küzdenie a nyelvi nehézségekkel, de már régóta kellemes akcentussal, jól beszél magyarul.
A helyi kisebbségi önkormányzat munkájában 2006 óta vesz részt, sőt nemcsak a XVIII. kerületben jutott mandátumhoz, hanem a fővárosi testületben is. Mindkét önkormányzatban a második ciklusban dolgozik elnökként.
Katarzyna lelkesen szervezi a lengyel közösséget összekovácsoló nagy rendezvényeket, mint amilyen a Polonia bál, az ünnepi koncerteket, a különféle találkozókat, és nagy energiát fordít arra is, hogy a gyermekek az anyaországban fejleszthessék a nyelvtudásukat, nyári táborokban.
– Az anyanyelv ápolása, a tradíciók megőrzése minden nemzetiségnek nagyon fontos az identitás erősítéséhez – hangsúlyozta Katarzyna. – A nemzetiségi hagyományőrző programoknak többek között ez is a célja. Ehhez a Dąbrowa Tarnowskával, a kerület testvérvárosával immár 12 éve tartó együttműködés nyújt biztos alapot.

Újra lesz lengyel–görög vetélkedő

A kerületi lengyel és görög nemzetiségi önkormányzat szeptemberben újra meghirdeti az általános iskolák felső tagozatosainak a vetélkedőt, amelyet május elején tartottak először. A verseny két fordulóból áll majd, az első decemberben lesz, a döntő pedig 2013 márciusában. 


A kerületünkben élő nemzetiségek immár hagyományosan megrendezik a nemzetiségi fesztivált, és közösen szerveznek gasztronómiai napot is.
A helyi lengyel önkormányzat a főváros és több más település lengyel önkormányzatával, valamint a Kőbányán található Lengyel Házzal és Lengyel Templommal is rendszeresen szervez közös programokat. 2011-ben együttműködési megállapodást kötött a Múcsonyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal kulturális programok szervezése, tapasztalatcsere és közös pályázás céljából.
– Egy kis közösség egyedül kevesebb pénzhez jut, így szerényebb rendezvényt tud megvalósítani, de ha többen összefognak, akkor sokkal nagyobbak a lehetőségek – hangsúlyozta az elnök.

Nem vesznek fel tiszteletdíjat

Katarzyna elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén sem vesznek fel tiszteletdíjat, nem igényelnek utazási bérletet és telefonkártyát sem, így több pénzt tudnak a programok megvalósítására fordítani. Az iroda üzemeltetése és az egyéb működési költségek 2011-ben 400 ezer forintot tettek ki.

A Polonez sikerei


Az immár nemzetközi hírű Polonez Népdal és Néptánc Együttest 12 évvel ezelőtt alapította meg Balogh Katarzyna Miroslawa. A hagyományőrző tánccsoport többek között Kubában, Skóciában, Svédországban, Cipruson, Olaszországban Németországban, Franciaországban lépett már fel.
A táncosok kiváló mesterektől tanulják a lépéseket, nyaranta pedig szaktáborban képezik tovább magukat, anyanyelvi környezetben. Az ifjúsági csoport három tagja az anyaország táncművészeti akadémiáján szerzett tánctanári oklevéllel a birtokában adhatja tovább a tudást a fiatalabb nemzedéknek.
És figyelem: ha lesz elég jelentkező, ismét indul gyermektánccsoport, ahova nemcsak lengyel nemzetiségű 5–7. osztályos diákokat várnak, hanem magyar gyerekeket is.

Ünnepek

A lengyelek megemlékeznek többek között az alkotmány napjáról (május 3.), a szolidaritás napjáról (augusztus 31.), a függetlenség napjáról (november 11.).
A magyar és a lengyel parlament március 23-át a magyar–lengyel barátság napjává nyilvánította 2007-ben, azóta ezt a napot is megünnepelik. A helyi lengyel önkormányzat a XVIII. kerületi önkormányzat által rendezett ünnepségeken és megemlékezéseken is részt vesz.

Összefogás, együttérzés 


Zenés jótékonysági vacsorát rendez május 27-én a lengyel nemzetiségi önkormányzat Kőllősi Kincső 12 éves daganatos beteg kislány gyógyulásának a támogatására a Kondor Béla Közösségi Házban. Kincső édesanyja lengyel, az édesapja magyar, és hárman vannak testvérek. A beteg kislány egy éve Varsóban fekszik kórházban. Az édesanya a gyerekeivel a lengyel fővárosban tartózkodik, az édesapa rendszeresen utazik ki hozzájuk. Mindez anyagilag nagyon megterheli a családot.

Lengyel fesztivál a Bókay-kertben

A lengyel nemzetiségi önkormányzat június 23-án I. Lengyel fesztivál – Gala Polonii (magyarországi lengyel amatőr együttesek szemléje) programot szervez. A rendezvényen lehetőség nyílik bográcsos ételek főzésére is, ami azért érdekes, mert a lengyel nem mondható bográcsozó népnek.