Eltűntek a kacsák

Írta:  2011.11.23.
Ismét „kitakarított” a kerület. A Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület és az Eötvös Loránd Általános Iskola tanulói bőségesen kivették a részüket a munkából.

Nincs mindig tisztaság a környéken
A Lakatos utcai iskolából harmincan vettek részt a Büdi-tó kitakarításában, s hozzájuk a helyi lakók közül még legalább húszan csatlakoztak, voltak olyanok is, akik családostul jöttek.
– Elszomorító látványt nyújt a Büdi-tó! Kiszáradt, a kacsák is eltűntek belőle, sokan pedig ide hordták ki a szemetüket. Több autógumit is találtunk a tóba dobálva vagy a parton halomba rakva. Voltak aktivisták, akik össze akarták szedni a tóba bedobált szemetet, de közöltük velük, hogy veszélyes, mivel a terület sok helyen lápos, és süllyed a talaj. Ebből is látszik, hogy nagyobb ellenőrzést igényel a Büdi-tó és környéke, hiszen ez lakótelepünk egyik természeti kincse – hívta fel a figyelmet Csörnyei Ferencné Piroska, az egyesület elnöke.
A buszmegállóban is folyamatos a szemetelés, a szelektív hulladékgyűjtőket pedig gyakran felborogatják. Azokat, akik részt vettek a Büdi-tó, az imrei Almáskert, a Kapocs utcai erdő kitakarításában, az önkormányzat ebéddel is vendégül látta. És persze a munkavégzést könnyítendő zsákot, kesztyűt, valamint ásványvizet és csokoládét is vittek a dolgozóknak, akiket Lévai István Zoltán alpolgármester is meglátogatott.
– A Kapocs utcai erdőben volt a bográcsozás, így oda kellett mennie annak, aki részt akart venni az ebéden. Szerencsére az önkormányzat biztosított erre autókat, így az oda-vissza utat is könnyedén meg lehetett oldani – mesélte el Csörnyei Ferencné Piroska.
A Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület abban kéri az önkormányzat segítségét, hogy óvják meg a Büdi-tavat és környékét.
– 2010-ben géppel kikotorták a tavat, aminek köszönhetően előtört a víz, és sok kacsa lepte el, naponta számoltuk, mennyivel több a kis kacsánk. Felnőttek, gyermekek kedvenc sétaterülete volt a környék. Ez ma már csak emlék, ahogy az is, hogy régebben itt korcsolyáztak a fiatalok, az idősebbek – mondta el szomorúan az egyesület elnöke.

Ruhagyűjtés a rászorulóknak

A Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület, közösen a Baptista Szeretetszolgálattal, november 19–20-án használtruha-gyűjtést szervez. Meleg felnőtt- és gyermekruhákat, takarókat és egyéb háztartási eszközöket várnak, hogy azokat a szociálisan rászorulóknak adhassák. Aki segíteni akar, a Ferenc u. 56-ban (Lakatostelep) adhatja le az adományát a jelzett napokon 9 és 14 óra között.