Rózsatővel utaztak Kárpátaljára

Írta:  2011.08.04.
A kerületből utazott Kárpátalja szívébe az a fehér rózsatő, amelyet a második világháború alatt elhurcolt magyarok és más nemzetiségiek emlékére ültetett el Brunner Lászlóné a szolyvai emlékhelyen.

Brunner Lászlóné Budapestről hozta a rózsát
− Az én családomban is volt, akit az itt felállított gyűjtőtáborból hurcoltak el, hogy soha többé ne térjen vissza. Az ő emlékére és a többi áldozatéra ültetem ezt a fehér rózsatövet, amelyhez hoztam egy marék anyaországi földet is – mondta szelíden Brunner Lászlóné, Irma néni, aki a XVIII. kerületi Üde Színfolt Kulturális Egyesület által szervezett ötnapos kiránduláson látogatott el a kárpátaljai Szolyván létesített emlékhelyre. 1944 és 45 között szovjet gyűjtőtábor állt a településen, ahonnan magyarokat és németeket vittek a Gulagra, a biztos halálba. A tragikus események áldozatai előtt az egyesület koszorúzással is tisztelgett.
Az út során még egy alkalommal helyezett el koszorút a kiránduló csoport: a Vereckei-hágón felállított, politikai okokból többször megrongált emlékműnél. Az öt nap azonban nem csak megrendült megemlékezéssel telt.
− Az egyesület tavaly kezdett komolyan és rendszeresen foglalkozni a határon túli területek kultúrájával, történelmével. A Polgárok Házában tematikus esteken mutatunk be egy-egy területet. Többen részt vettünk már egy erdélyi kiránduláson, most pedig Kárpátaljára szerveztünk utat – mesélte Somlia Zsuzsa, az egyesület elnöke.
A látnivalókban bővelkedő városok, emlékművek és természeti látványosságok felkutatása mellett bőven jutott idő a lazításra is. Zenés estek, borkóstoló, gasztronómiai bemutató és jó néhány vodkázás segített a teljes kikapcsolódásban. A kirándulók szerdán éjjel értek vissza a kerületbe.
− Tavasszal nagy sikere volt a gömöri estünknek. A tervünk, hogy legközelebb néhány napra oda látogatunk el – avatott be az egyesület elnöke.

Az áldozatok hosszú névsora mindenkit megrendített

 
















Az egyesület is elhelyezte koszorúját