Lions-mozgalom hazánkban és világszerte

Írta:  2011.07.23.
Budapest Pestszentlőrinc Lions Klub munkáját, illetve a hazai és nemzetközi Lions-eseményeket és eredményeket bemutató képkiállítás nyílt július 18-án a Városháza Galériában.
Csík Árpádné, a Pestszentlőrinc Lions Klub tagja, a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) pedagógusa üdvözlő szavai után Batáriné Dömötör Judit klubtag, a SOFI pedagógusa beszélt a Lions Klub megalakulásáról, a magyarországi valamint a kerületi szervezetről.
"Jószolgálati tevékenységünk igen szerteágazó. Évente 150-200 millió forintnyi adomány jut el a rászorulóknak a különböző programokon keresztül. Tevékenységük fő iránya a megelőzhető, illetve visszafordítható vakság, az ifjúságvédelem, cseretábor program, életminőség és drogprevenciós program fiatalok számára, valamint minden fogyatékossággal vagy betegséggel küzdők támogatása".
 
Kucsák László alpolgármester  ünnepi beszédében összefogásra buzdította a Lions klub tagságát, ugyanis más civil szervezetekkel közösen még erősebb és hatékonyabb munkát végezhetnek. Elismerően szólt arról, hogy a pestszentlőrinci klubról, ami többekkel együtt hozzájárult ahhoz, hogy a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény sportolói kijuthassanak a Speciális Olimpiára, ahonnan 11 aranyéremmel, három ezüst és három bronzéremmel térhettek haza.
Végül az alpolgármester Antoine de Saint-Exupéry szavait idézte: „A tapasztalat bizonyítja, hogy nem az a szeretet, ha két ember egymás szemébe néz, hanem az, amikor mindketten ugyanabba az irányba néznek”. „Ez jellemzi a Lions mozgalmat, és más civil szervezeteket, amelyek időt, energiát nem kímélve igyekeznek segíteni a rászorultakon”.
Ezt követően Hajtmann Lászlóné, a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége kormányzóságának tagja, zónaelnök beszélt a szervezet tevékenységéről, majd a résztvevők megtekintették a "Lions-mozgalom hazánkban és világszerte" címmel megrendezett fotókiállítást.

Lions Club
Melvin Jones, egy chicagói biztosítási ügynök nevéhez fűződik, aki 1917-ben azt javasolta, hogy az addig különálló klubokat egyetlen, országos jellegű szervezetté kellene alakítani, amely nem csupán üzleti vagy társadalmi jelentőségű célok érdekében alkotna kommunikációs hálózatot, hanem a közösség egésze életének jobbítását is célul tűzné ki.
A célja a gyengén és rosszul látók anyagi támogatására volt. Az Egyesült Államok egész területén a települések vezetői hamarosan megkezdték a klubok szervezését. A szövetség akkor vált nemzetközivé, amikor 1920-ban a kanadai Ontario tartománybeli Windsorban is Lions klub alakult. Ezt követően klubok alakultak Mexikóban, Kínában és Kubában is. 1927. esztendőre a klubok száma már 1183-ra növekedett, s ezek összes taglétszám elérte a 60 ezer főt.
Hazánkban önálló kormányzóságként, a világszervezet tagjaként alakult meg, jelenleg több mint 50 klub müködik.

Budapest Pestszentlőrinc Lions Klub
A kerületi Lions klub 11 éve jött létre. Alapításakor a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) támogatását tűzte ki céljaként. A szervezet azóta is folytatja a testi, szellemi, szociális hátrányban lévők segítését, kiemelt figyelmet fordít a jószolgálati tevékenységre.
Többek között támogatja a kerület szépítését, építését, segít a környezetvédelmi problémák megoldásában. Dolgoznak a Sight First látásjavító programban, részt vesznek a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége központi rendezvényein. A lelkes csapat minden kérésre nyitott, legjobb tudása és lehetősége szerint próbál segíteni a rászorulóknak.