Marosi újult erővel edz

Írta:  2015.04.23.
Az arcüreggyulladás után már gyógyultan készül a közelgő nagy viadalokra az olimpiai bronzérmes öttusázó, a kerületben élő Marosi Ádám. A tavaszi, nyári versenyek apropóján kérdeztük őt.
A déli órákban beszélgettünk, s Ádám, mint becsületes tusázó, ekkor már túl volt három edzésen, és várt rá még kettő…
– Mi volt a délelőtti menü, és mivel telnek majd a délutáni órák?
– Csak első hallásra tűnik ijesztőnek, mert nem volt nehéz. Már csak azért sem, mert az arcüreggyulladásom után óvatosan kell elkezdenem az edzéseket. Szóval… Lövészettel kezdtem, utána futottam, a végén pedig úsztam egy keveset. De tényleg csak annyit, és azt sem úgy, hogy bele kelljen halni. A délután még könnyedebb lesz, mert a vívás után csak kondizni fogok, pontosabban gyógytornázni.

– Végighallgatva egy ilyen napját, felvetődik, milyen lehet, amikor maximális a terhelés…
– Azon már túl vagyok, túl az egész válogatott keret. Az elmúlt év végén meg ennek az elején szenvedtünk meg igazán azért, hogy minél jobb legyen az idényünk.

Kecskeméttől Moszkváig

– Azt mondaná az ember, hogy ez nem is kérdéses, de feltehetően „bekavart” az arcüreggyulladása, amiből már a másodikat gyűrte le az idén.
– Mit csináljak? Más a sérüléseivel bajlódik, én meg betegségekkel, ami immungyengeséget jelent. Ezzel együtt kell élnem, de szerencsére eddig nem zavart a pályafutásomban. A téli betegségeim úgy múlnak el, ahogy közelednek a versenyek.

– Valóban így lehet, mert azok nagyon közelednek. Április utolsó napján már Kecskeméten bizonyíthatja részben azt, hogy meggyógyult, részben azt, hogy sikeresen készült fel.
– Lesz rá lehetőségem… A kecskeméti világkupa után nem sokkal következik a sorozat döntője Minszkben, utána pedig a Kreml-kupa elnevezésű meghívásos, pénzdíjas viadalon indulok.

Kerületi „öttusaarc”

– Hagyjuk most az öttusát, s halljuk, mint mond a kerület arcaként. Évek óta viseli már ezt a megtisztelő címet…
– Valóban annak érzem, s nem csupán szavakkal, de tettekkel is igyekszem bizonyítani, hogy Pestszentlőrinc a kedvenc helyem. Örömmel járok olyan programokra, amelyeken népszerűsíteni lehet a sportágat.
– Volt már olyan, hogy valaki elkezdett tusázni?
– Nem is egy fiatal kérdezte, hogy hol lehet elkezdeni. Azonnal mondtam, hogy a Lőrinc 2000 SE tárt karokkal várja az érdeklődőket. Annyira tártakkal, hogy még felszerelést is ad, ami még akkor is elképzelhetetlen volt, amikor én kezdtem el két-, majd háromtusázni.

Sokismeretlenes

– Egy gondolattal térjünk vissza az öttusázó Marosihoz. A kairói világkupán hetedik lett, a rómain pedig negyedik. Felszállóág…
– Ha azt akarja hallani, hogy Kecskeméten nyerek, akkor téved. Egyrészt nem szoktam jósolni, másrészt olyan sokismeretlenes az öttusa, hogy még jósolni sem lehet.