Eltökélten a legjobbak között

Írta:  2014.10.15.
A Hoker-Fagyas Team csapata eljutott a legmagasabb szintre, bekerült a szuperligába, ami bravúr. A csapattulajdonost, Horváth Pétert kérdeztük.
Lehet, hogy kerületi sportággá válik a tenisz? Azért tesszük fel a kérdést, mert a Bókay-kertben egyre több talentum bontogatja a szárnyait, akik közül egy, Valkusz Máté már ki is röppent. A sportágat becsületben tartó kerület azért is érdemel jó szót, mert az elmúlt időszakban is született nem is akármilyen siker. A Hoker-Fagyas Team csapata eljutott a legmagasabb szintre, bekerült a szuperligába, ami bravúr. A csapattulajdonost, Horváth Pétert kérdeztük.

– Bizonyára nem a semmiből született ez a siker. Már csak azért sem, mert a tenisz nem olyan sportág, hogy „csak úgy” sikeres lehet benne bárki is…
– Ez így igaz, mármint ami a hosszú és szisztematikus felkészülést illeti. Sok-sok éves munka eredményének tudható be, hogy a Hoker-Fagyas Team nevet viselő csapat a júliusi döntőben valamennyi ellenfelét legyőzve feljutott a szuperligába. Hatalmas sikernek tartjuk ezt, nagy öröm, de egyúttal kötelezettségeket is ró ránk. Tudjuk jól, hogy a java most következik.

Évente ugrottak egyet

– Kérem, mutassa be néhány szóban a szuperligát, mit tud, s mit kell tudni ott?
– Sok mindent tud és sok mindent kell tudni ahhoz, hogy egy csapat eredményes legyen ott. Ez a liga itthon a csapatok krémjét, az elitjét jelenti. Az ország nyolc legjobb csapata vesz részt ezen a sorozaton. Csupa-csupa első osztályú, felkészült játékos lép pályára, ami azt jelenti, hogy a felnőtt magyar ranglistán az első negyven helyezett között találhatók. Nem állítom tehát, hogy könnyű lesz.
– Hogyan jutottak el eddig a „nehéz” ligáig?
– Hosszú, nehéz úton. 2011-ben megnyertük a felnőtt OB III. osztályát, egy évvel később a II. osztályt, ezt követően pedig az „igazi” bajnokságot, az I. osztályút.
– Kitűnik ebből, hogy a fejlődésük töretlen volt, de bizonyára sok mindennek meg kellett felelni ehhez a töretlenséghez.
– Rendkívüli eredmény volt ez a nyári siker egy viszonylag új csapattal, amelyben a játékosok többsége 18-20 éves, akiknek csak most kezdődik a felnőtt pályafutása. És el is kezdődik, mert látom, hogy rendelkeznek a fejlődés lehetőségével, reményével.

Fiatal csapat

– Feltételezem, hogy jó „játékosmegfigyelői” vannak, olyan biztosan beszél az ifjú teniszezői jövőjéről.
– Nagy varázslat nincs. Mondom, az évek óta tartó megtervezett munka eredménye volt ez a siker. A csapat tagjai részben kerületi lakosok, részben a szomszédos kerületekből járnak hozzánk edzeni.
– Mondjon valamit a Hoker derékhadáról.
– A „főnökkel” kell kezdeni, így illik. A 35 éves Böröczky Zoltán játékos-edző és csapatkapitány. Az együttes gerincét a 20 éves Toronyi Erik, a 18 éves Horváth Péter, a 24 esztendős Helmes Péter és az ugyancsak tinikorú, 18 éves Pintér Gyula alkotja.

A neve velük él

A legjobbak közé feljutott csapat a Hoker név mellett a Fagyas nevet is viseli. Azét a Fagyas Katalinét, aki nyolc éve, 53 éves korában hunyt el. Az Európa-bajnok, kétszeres Eb-ezüstérmes, négyszeres magyar bajnok haláláig a Malév SC teniszszakosztályának volt a vezetője, edzője. Kiváló képességeit jellemzi, hogy a pályafutása során legyőzte többek között Martina Navratilovát és Jana Novotnát is, akik a női teniszsport klasszikusai közé tartoztak.

– Akkor egyértelmű, hogy a felkészítés Böröczkyt dicséri…
– A fiúk tudása a volt Davis Kupa-játékos, többszörös magyar bajnok irányításával gazdagodik. Gazdagodhat is, hiszen napi 4-6 órát edzenek, a hétvégéken pedig vagy az országban, vagy külföldön ütik a labdát. Aki kicsit is jártas a teniszben, tudja, nincs megállás egyetlen napra sem, legfeljebb akkor, ha netán megsérül valaki. A kondiedzéseket a sokszoros magyar bajnok atléta, Markó Gábor irányítja.

"Csak” pénz kell?

– Amikor egy csapat ugrik egyet fölfelé, rögtön megkérdik, lesz-e erősítés…
– Úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz erősítésre, ha ebben a ligában is eredményesen akarunk szerepelni. Tehát lesz erősítés, de maximum két új játékos beépítését tervezzük. Vannak ígéretes tárgyalásaink, amelyek végére még az idén pontot teszünk.
– Ha megvannak a játékosok, akkor már „csak” pénz kell. Mivel ön a tulajdonos, gondolom, jó helyen járok…
– A felkészülés tárgyi és anyagi feltételeit a cégem, a Hoker Kft. biztosítja. Ennek a szivattyúkat gyártó és forgalmazó cégnek vagyok a tulajdonosa, amely a csapat mellett áll.
– Hol tartják az edzéseket?
– A cég már két és fél éve üzemelteti a Gilice téri teniszpályákat, itt edz a csapat, s itt játssza a hazai mérkőzéseit.