A sörsátor szurkolói inkább Itáliát szerették

Írta:  2012.07.01.
Az Eb döntő előtti pillanatokban egy kis visszatekintés: az olasz-német összecsapáson a lőrinci sörsátorban Itáliáért szorítottak többen.

A hangulat majdnem olyan volt, mint Varsóban

Itt ma baltával választják a frizurát – juthatott az ember eszébe Csötönyi Sándornak, az ökölvívó szövetség elnökének az „örökzöldje”, az ukrán-lengyel labdarúgó Európa-bajnokság elődöntői előtt Lőrincen. Pedig az elnök nem tegnap mondta ezt a mondatot. Az egyik, Budapesten rendezett boksz Eb előtt járta be a sajtót a kijelentése. Azért is, mert igaza lett, hiszen oly parázs csatákat láthatott az azóta már a lángok martalékává lett BS, hogy képletesen tényleg előkerült a balta…
Feltételezhetően hasonló módon fogalmazhattak volna a foci Eb két elődöntőjének a résztvevői is. Amikor kilátogattunk a Régi Piactéren felállított sörsátorba, akkor a spanyol és a portugál csapat már túl volt a „frizuraigazításon”, ami hosszabbítás és tizenegyesek után a spanyoloknak sikerült. E csapat a vasárnapi finálé egyik résztvevője. 

A szurkolók között az önkormányzat és a hivatal dolgozói is feltűntek

A másik helyért a mindig esélyesnek kikiáltott németek és a kontinensbajnokságot álmosan kezdő olaszok meccseltek. Tény, nem ígérkezett baráti gurigázásnak a derbi, ellenkezőleg: nagyon is „baltásnak”.
Nem volt mit csodálkozni azon, hogy a már eddig is sok embert vendégül látott sátorban már az első elődöntő során is telt ház volt, olyannyira, hogy a későn érkezőknek már csak állóhely jutott.
A németek és az olaszok is full házat varázsoltak a lőrinci „arénába”, bebizonyítva ezzel, hogy nagyon is jó, helyénvaló gondolat volt, háromhetes focifiesztát csinálni az Üllői út tőszomszédságában.
Az ellopott hangokból és mondatokból arra lehetett következtetni, hogy a közönség inkább az olaszok továbblépéséért szurkolt, s ez derült ki akkor is, amikor Balotelli kétszer is megordíttatta a sátor népét, a remekbeszabott góljaival.
De várjunk még ezzel, halljuk elébb, mint mondanak az érkezők.
Ughy Attila polgármester már korábban is elárulta, hogy nagy focis, szinte minden nap a kivetítő előtt fejezte be a napját. Hát persze, hogy nem hagyta ki az elődöntőt sem.
- A csoportmeccseken az olaszok „ölték” a focit, ez nem tetszett, így a németeknek szurkolok. Ők azok, akik ritkán tévednek, amikor nagy a tét.
A Neuerék győzelmét vizionálta egy másik önkormányzatis, a képviselő, Pásztor János is.
- Fogadnék is rá, hogy ők nyernek. Négy meccs, négy győzelem, most már nem fogy el a lendületük. Akár az Eb-cím is az övék lehet. 
Olvassa el, milyen volt a hangulat a sörsátorban a csoportmérkőzések idején!

Két órával később kiderült, mindkét tipp veszteségre ítéltetett.
Óvatosabb duhaj volt a lőrinci Mágus, a magyar foci egykori varázslója, a Győr, az MTK, s nem mellesleg a válogatott edzője, illetve kapitánya, Verebes József.
- Tippet tőlem ne kérjen senki, egyetlen totószelvényt sem állítottam ki az életemben, s mivel az elmúlt hetekben, nagy örömömre, inkább „unokáztam”, az Eb-t sem követtem igazán nyomon. De azért mindent tudok…
Nem is lenne Verebes Verebes, ha ezt nem tette volna hozzá.
A kezdésre tele volt a sátor, a padokon sör, írhatnánk, meg sok üdítő, de ez nem igaz, mert a komlóalapú ital dominált, ami a nagy melegben megérthető. Meg egyébként is…
Az, hogy a nép a kékekért, bocsánat, az azzurrikért bolondul, az akkor derült ki, amikor Balotelli bebombázta – fejjel – az első olasz gólt. Utána meg akkor, amikor Balotelli bebombázta – lábbal – a másodikat, s döntötte romba a német reményeket.
Még szerencse, hogy a németek első asszonyának, Angela Merkel kancellárnak volt „valami” dolga Brüsszelben, így nem láthatta, hogy a kedvenc srácai miként eresztenek le.
Nem így a lőrinci közönség, amelyik a második félidőben is élt, s ki-ki alapon szurkolt. Aki német sikert remélt, az azt mondta, hogy „tuti kettő-kettő vége a vége, jön a hosszabbítás és nyerünk”. Az olaszokat győztesnek látni akarók mosolyogtak, számukra pont az ellenkezője volt a fix und fertig. „Negyvenöt perc és döntősök leszünk”. 

Jó néhány feszült pillanat adódott a mérkőzés alatt

Az utóbbi tipp jött be. Úgy tűnt ezen a napon az önkormányzat tőszomszédságában, hogy a német voksok ezúttal nem sokat értek.
A végén aztán – bölcsen és ravaszan –, színt vallott a Mágus is.
- Sejtettem én, hogy az olaszok nyernek, csak ők voltak a pályán.
Hja kérem, így könnyű…
S ha már azzal a bizonyos Csötönyi-féle baltával kezdtük, fejezzük is be azzal.
Ennek a Balotelli gyereknek is ezzel választhatták el a haját, mert bizony éppenséggel csak egy tincsecskét hagytak a feje búbján.
Ami engem illet, láttam már jobb „sérót” is az övénél, de feltételezem, nem foglalkozott ezzel Itália-szerte senki az elődöntő után. Nem, mert többek között ezzel a frizurával tette napfényessé az olaszoknak a vasárnap estig hátralévő órákat Balotelli.
De hogy vajon hétfőn reggel is ilyenre ébrednek-e, azt a spanyoloktól kell megkérdezni.
Az ő válaszuk persze tudott: határozott nem. 

Ughy Attila, Lévai István Zoltán és Hollové Zsolt