Gombától a Szigetlakókig

Írta:  2011.06.26.
Kerületünk adott otthont a II. Nemzetközi Táncos Fesztiválnak. A Lőrinci Sportcsarnokban megrendezett fesztivál önfeledt szórakozást, kikapcsolódást és egyben egy jó gyakorlási lehetőséget is biztosított a résztvevő csapatok számára.
A tavaly életre hívott Nemzetközi Táncos Fesztivál sajátossága, hogy nem verseny! Ez azt is jelenti, hogy a sokféle stílus képviselői felszabadultan mutathatják be produkciójukat. Szintén érdemes tudni a fesztiválról, hogy nonprofit rendezvény. Ennek szellemében nem szednek nevezési díjat a jelentkező csapatoktól és belépőjegy sincs, vagyis mindenki ingyen tekintheti meg a fesztivált.
A II. Nemzetközi Táncos Fesztiválra ezúttal már tíznél is több csapat nevezett be. Érkeztek Győrből, a pest megyei Gombáról és Bényéről, és jelen volt több gyermek tánccsoport is. Utóbbiak voltak többségben, hiszen a résztvevők döntő hányada 10 és 18 éves kor közötti gyermek és fiatal volt. Kerületünket a Szigetlakók néven elindult Vajk-Sziget Általános Iskola csapata képviselte.
A fesztivált - kerületünk önkormányzatán kívül - támogatta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Patkó Elektronika Bt., a KIM SE és a Budai Kertcentrum.


Jövőre is láthatjuk a táncosokat

A rendezvényt Kucsák László országgyűlési képviselő, kerületünk alpolgármestere nyitotta meg.
- Tavaly a Nagykovácsi Általános Iskola tornaterme adott otthont az I. Nemzetközi Táncos Fesztiválnak - mondta az alpolgármester. - A szervezőket is meglepte a nagy érdeklődés, és a jelentkezők nagy száma. Miután idén a tavalyinál is többen neveztek be a fesztiválra, magától értetődő volt, hogy a tavalyi helyszínnél nagyobbat kell keresni. A szervezők kerületi kötődése miatt merült fel annak ötlete, hogy a XVIII. kerületben találjanak új helyszínt az esemény számára.
- A kerület vezetése támogatta az elképzelést?
- Természetesen, ez nem is volt kérdés. Talán nem kell külön részleteznem, micsoda komoly hagyományai vannak kerületünkben a táncművészetnek. Hosszas felsorolásba kellene kezdenem, ha a városrészünkhöz kötődő híres táncosok, tánccsoportok nevét szeretném lajstromba venni. Miután a kerületvezetés maximálisan elkötelezett a sport és a testmozgás népszerűsítése mellett, külön is örülünk, hogy a szervezők bennünket választottak.
- Melyik tánc tetszett a legjobban?
- Megmondom őszintén, nem tudnék egyet kiemelni. Annyiféle táncot láthattunk a versenyen, hogy mindenki megtalálhatta a kedvére valót.
- Jövőre is itt rendezik majd a fesztivált?
- Ha rajtunk múlik, akkor egész bizonyosan mi fogjuk rendezni!