Bajnokok döntője a Havannán

Írta:  2011.05.29.
Bár a mozgássérültek országos erőemelő versenyének minden résztvevője díjat kapott, ám az igazi győztesek mégis mi, szemlélődők voltunk. Ismét megtapasztalhattuk ugyanis a sport csodás oldalait!
A mozgássérültek országos erőemelő versenyét négy évvel ezelőtt látta először vendégül kerületünk, a legjobb magyar emelő, Szávai Csaba kezdeményezésére. Idén tehát már az ötödik alkalommal jöttek össze nálunk az ország legerősebb emberei. A megnyitón Kiss Róbert önkormányzati képviselő az esti Bajnokok Ligája döntővel hozta párhuzamba a viadalt, mondván: itt is a bajnokok, a legjobbak csatájának lehetünk szemtanúi.

Szávai Csaba az emelőpadon

Kiss Róbert nem túlzott, amikor a legjobbak csatájáról beszélt. Amint a főszervező, Eszes János a Lőrinc 2000 SE vezetője elmondta, az országban körülbelül 20-22 jelentős eredményeket felmutatni képes, mozgássérült erőemelő van. Ebből 20 fő meg is jelent a Kondor Fitness Kondor Béla sétányon lévő edzőtermében. A verseny további tudnivalóit Eszes János a következőképpen foglalta össze:
- Az ország legjobb mozgássérült erőemelőit látjuk vendégül. Általában 20 fő körül mozog a létszám, ebből a szempontból tehát az idei is átlagos versenynek nevezhető. Több olimpikon is jelen van, akik közül kiemelkedik Szávai Csaba, a legjobb magyar emelő, paralimpiai bronzérmes, valamint Szabó Ozor, aki remek versenyzői múltja mellett emberi kvalitásaival is kiemelkedik a mezőnyből. Sokat köszönhetünk a Kondor Fitness tulajdonosának, aki nem csak a helyszínt biztosítja, de minden évben támogatja is az eseményt. A programban táncos betétszámmal szórakoztatjuk az erős embereket.


A legjobb magyar Londonra készül

Eszes János kiemelte, hogy a mozgássérült erőemelőink közül Szávai Csaba a legjobb. Természetes, hogy portálunk is megkérdezte őt.
- A hatodik olimpiámra készülök, gőzerővel - kezdte Szávai Csaba. - 1992-ben, Barcelonában indultam először a Paralimpiai Játékokon, és azóta valamennyi megmérettetésen ott lehettem. Nagy dolog lenne, ha Londonra is sikerülne kvalifikálnom magam.
- Mi szükséges, hogy megvalósuljon ez az álom?
- Hasonlóan az egészségesek olimpiájához, itt is kvalifikációs versenyek vannak. Kőkemény lett immáron a paralimpia is, sokat változott a helyzet az első olimpiámhoz képest.
- És számokban, a súlyok tekintetében?
- A biztos kijutáshoz 200 kg feletti eredményt kell produkálni. Ez egyben azt is mutatja, hogy fejlődött a sportág az elmúlt években, hiszen Athéban 210 kg még bronzérmet ért. Most már kvalifikációt sem biztos, hogy ér...
- Látom, hogy kitűnő a hangulat önök között. Ez a XVIII. kerületi verseny csak egy jó mulatság, vagy része az olimpiai felkészülésnek is?
- Olyannyira része, hogy terveim szerint 200 kg-os kezdősúllyal indítok majd. Ugyanakkor az ön által felvetett két dolog a mi sportágunkban nem zárja ki egymást, sőt! A legélesebb versenyen is jó a hangulat, mert szeretettel, tisztelettel tekintünk egymásra, és segítjük is a másikat mindenben!


Szabó Ozor (feketében) a társaság középpontja


A verseny kiváló hangulatáról elsősorban a mókamester, Szabó Ozor gondoskodott. A szervezők jóvoltából, az elért eredménytől függetlenül minden résztvevő ugyanolyan serlegben részesült, majd a Baross Vendéglőben jó hangulatú, közös ebéddel záródott a fél napos rendezvény.