Tradícionális sörömök

Írta:  2015.08.29.

Kerületi teret hódított a magyar sörkultúra. Augusztus 14-16 között több, mint tízezer ember látogatott el a pestszentlőrinci Kossuth térre az első Retro Sörfesztiválra.

Néhány éve az emberek igénye megnőtt a gasztrokulturális élményekre, különös figyelmet fordítva a hazai kézműves termékekre. Ezzel együtt a nagyüzemi sörfőzdék kínálata mellé elkezdtek beszivárogni a kézműves sörfőzdék termékei, melyekre egyre nagyobb igény mutatkozott. Kezdeményezések és rendelkezések sorozatát követően a magyar kézműves sörgyártás új lendületet kapott és egyre népszerűbbé vált.

Ezt tartotta szem előtt Galgóczy Zoltán alpolgármester is a XVIII. kerületi Retro Sörfesztivál ötletgazdája. Az elképzelés ugyan nem volt eredeti, hiszen számos településen és kerületben rendeztek már kézműves sörfesztiválokat, de a dél-pesti régióban egyedülállónak számított, mivel mindezidáig nem találkozhattunk hasonlóval.

6442 0

– A fesztivál célja a kerületi gasztrokulturális élet színesítése, ezen belül a kulturált sörfogyasztás, valamint a sörfőzés, a hazai sörök hagyományainak népszerűsítése volt. Örömmel láttam, hogy a rendezvényre idősek fiatalok, családosok és egyedülállók egyaránt érkeztek és együtt mulatták az időt. Pénteken és szombaton hajnalig, vasárnap pedig késő estig ücsörögtek és beszélgettek a vendégek a padokon – mondta az alpolgármester.

6443 0

A fesztiválon számos hazai és külföldi sörkülönlegességgel, kézműves sörökkel, valamint sörből készült ételekkel is megismerkedhettek a malátarajongók. A háromnapos rendezvényen több mint 30 sörfőzde száznál is több termékét lehetett megkóstolni. A színpadon közkedvelt helyi zenekarok, valamint a Bon-Bon Együttes és Dévényi Tibi bácsi, a retro vonal képviselője szórakoztatta a közönséget. A szervezők remélik, hogy a későbbiekben a rendezvény a térség egyik kiemelkedő eseményévé válhat, szélesebb körben népszerűsítve a kerületet.

Csernai Mariann