A jó sör, jön is, megy is

Írta:  2015.08.29.

Első alkalommal nyílik meg augusztus 14-én a XVIII. kerületi Retro Sörfesztivál. A három napos rendezvényen több mint 30 sörfőzde száznál is több termékét lehet megkóstolni.

Első alkalommal nyitja meg kapuit augusztus 14-én a XVIII. kerületi Retro Sörfesztivál. A három napos rendezvényen több mint 30 sörfőzde száznál is több termékét lehet megkóstolni a Pestszentlőrinc szívében található Kossuth Lajos téren.

A hazai kézműves sörök mellett több külföldi, köztük belga és francia különlegességekkel is találkozhatnak a sörkedvelők. A belépés ingyenes, és a XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával minden nap az első 500 pohár sör, a Városkép újságban megtalálható, illetve a postaládák útján terjesztett szórólapokon lévő kuponok ellenében, ingyen fogyasztható. A nyitónap lesz a "Sörömök napja", és ez alkalomból a kijelölt partnereknél 50%-os kedvezménnyel lehet hozzájutni a sörökhöz és a hozzájuk illő sörkorcsolyákhoz.

Történelmi helyszínen

Az esemény augusztus 3-i sajtótájékoztatóján Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere elmondta, hogy szeretné, hogy a jövőben, ha augusztus közepéről esik szó, akkor az egyet jelentsen a kerületi sörfesztivál időpontjával.

Sztárvendégek a színpadon

A háromnapos sörkóstolást gazdag kulturális program is kíséri. A színpadon számos énekes lép fel, és a XVIII. kerületi művészeti csoportok előadásai is láthatók lesznek. A pénteki nyitónapon 20 órakor a Bon Bon együttes koncertezik, szombat este 19 órától pedig a sztárvendég Dévényi Tibor lesz, aki Retro Discóval vár minden korosztályt.
- Számomra azért is különleges lesz ez az este, mert pályám elején, a szép emlékű Lőrinci Ifjúsági Parkban hetente többször is felléptem, és a XVIII. kerületről azóta is csak kedves emlékeket őrzök – mondta mindenki Tibi bácsija.
A színpadi program augusztus 14-én 16 órakor kezdődik, szombaton és vasárnap pedig 13 órától kíséri zene és tánc a sörfesztivált, amelyen többek között bemutatkozik a Gyümölcsös Sörkert is, különböző ízű és zamatú különlegességekkel, valamint a III. Oktoberfest Budapest rendezvény szervezői is külön standon várják az érdeklődőket. A látogatók fogják megválasztani a fesztivál sörét, és egy különleges söröskorsó kiállítás is lesz: a több mint ezer retro és mai korsóból vásárolni is lehet.


- Pestszentlőrinc szívében a fesztiválnak otthont adó Kossuth tér, és az Új Tündérkert Étterem, az egykori Hoffher-villa környéke a XX. század első felében a fővárosi értelmiség pihenőhelye volt. Az itt található villákban és vadászházakban olyan hírességek éltek, vagy töltötték a nyarat, mint Eötvös Loránd, a világhírű fizikus, vagy az író Molnár Ferenc és felesége Fedák Sári. A legenda szerint Karády Katalin is gyakran megfordult a Hoffher-villában. A törekvésünk az, hogy a fesztiválhoz hasonló rendezvényekkel a településrész két világháború közötti, vagy még inkább az első világháború előtti polgári hagyományait idézzük fel – mondta Ughy Attila.

Váljon hagyománnyá

Az első Retro Sörfesztivál ötletgazdája, Galgóczy Zoltán, a XVIII. kerület alpolgármestere úgy fogalmazott: lehet, az ötlet nem eredeti, de a rendezvény bővíti Pestszentlőrinc-Pestszentimre amúgy is jelentős gasztrokulturális hagyományait.

6413 0

- Számos kiváló étterem és cukrászda öregbíti évről-évre kerületünk hírnevét, nem beszélve a hagyományos Szeptemberi Kóstolóról, ami az évek során az egyik legnagyobb fővárosi gasztronómiai és kulturális fesztivállá nőtte ki magát. Szeretném, ha a sörfesztivál is hasonlóan ismertté válna, és minél többen megismerkednének sörfőzés, ezen belül természetesen a hazai sörök hagyományaival – mondta az Andrássy úton lévő Művész Lounge-ban tartott tájékoztatón az alpolgármester.

P.A.