Örömzenélésből zeneművészet

Írta:  2015.04.12.
A Jazz18 sorozatában ismét három ifjú, ígéretes dzsesszénekessel ismerkedhetett meg a közönség. Horváth Cintia, Kész Petra és Palágyi Ildikó felpezsdítette a hangulatot.

A dzsessz a nyugat-afrikai népzenei gyökerekből fokozatosan vált a világ egyik legmeghatározóbb zenei stílusává. Vidám, játékos, életre való zene, amiben mindenki találhat szeretni valót. Szabályozott, mégis legfőbb eleme az improvizáció, amivel követve az emberi hangulatot hol táncra perdít, hol elgondolkodtat. Sokszínű és sokoldalú, azonnal magával ragadja a hallgatóságot bárhol is szólalnak meg az akkordok. Jól tudja ezt Berki Tamás dzsesszénekes is, aki hónapról hónapra a kortárs hazai dzsesszpaletta kiemelkedő művészeit invitálja a kerületbe.

A Jazz18 elnevezésű sorozat sikere pedig töretlen, a vájt fülű közönség minden alkalommal megtölti a Fehéren Feketén Galériát. Legutóbb három ifjú tehetség, Horváth Cintia, Kész Petra és Palágyi Ildikó, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói Möntör Máté gítárkíséretében álltak színpadra.

– Mindhárman komolyzene alapokkal rendelkezünk, hegedűn, zongorán tanultunk játszani mielőtt kikötöttünk az éneklésnél. Jelenleg tanszaktársak vagyunk és tanórai keretek között a vokálcspatban éneklünk együtt, de már gondolkozunk a közös lehetőségeken. Azt gondoljuk, hogy aki idáig eljut és bekerül ebbe az iskolába az már elég elszánt és hivatásszerűen is a zenével szeretne foglalkozni. Jó visszacsatolás ez mindannyiunk számára. Bár ki tudja... Berki tudja! – foglalták össze jókedvűen az énekesek.