Elszállt, de szépen telt a nyár

Írta:  2015.08.29.

Az aligai önkormányzati üdülőben tölthetett egy nyár végi turnust több olyan kerületi gyerek, aki előzőleg a Bókay-kerti napközis táborban nyaralt. A Csibész Családvédelmi Központ második éve szervezője a kerületi táboroknak.

– Ez egy jó nyár volt – jelentette ki határozottan Kuba Gábor, az Eötvös iskola igazgatója, aki két és fél évtizede vezeti a nyaranta a Bókay-kertben működő napközis tábort, majd hozzátette: – Jó nyár volt, elsősorban azért, mert az elmúlt évekhez hasonlóan az önkormányzat biztosította a szükséges eszközöket, és ezzel lehetővé tette a jó szervezést. Jó volt azért is, mert a tábor szervezését második éve koordináló Csibész Családvédelmi Központ most is a megfelelő szakértelemmel és érzékenységgel segítette a munkánkat. És persze azért is, mert az időjárás is kedvezett nekünk.

Volt, amikor 600-an jöttek

A táborvezető elmondta, hogy a június 22-vel kezdődő és augusztus 20. előtt záródó turnussorozat nagyobb részében kifejezetten meleg és jó idő volt, így a programokat nem zavarta semmi, és a sátorpavilonok alá húzódva a pihenőidőket is kellemesen lehetett tölteni. Az eső kevés alkalommal okozott kellemetlenséget. A táborban dolgozó 45-50 rajvezetőnek és 25 segítőnek pedig jócskán akadt dolga, hiszen ebben az évben is sok gyerek töltötte itt a nyár egy részét.
– A legforgalmasabb hetekben 600 gyerek nyaralt a Bókay-kertben, de még az utolsó héten is 200 gyerek vette igénybe ezt a lehetőséget. Összességében nagyjából annyian voltunk, mint az előző években, az érdeklődés a tábor iránt tehát állandó – fogalmazott Kuba Gábor.

Kellett a foci

Sorolni is nehéz, mennyi minden szolgálta a gyerekek tartalmas időtöltését június közepe és augusztus közepe között. A tábor az évtizedek alatt kikristályosodott rendszer szerint működött: a rendes díjért minden táborozó részt vehetett a változatos alapprogramokban, ezenfelül a speciális érdeklődésű gyerekek befizethettek a szakrajok foglalkozásaira is.

6467 0

– A néhány éve indult rajok közül nőtt a zumba és a mazsorett iránti érdeklődés, az újak közül pedig idén minden kétséget kizáróan a SZAC labdarúgószakraja volt a legnépszerűbb – magyarázta Kuba Gábor. – Az alapprogramok most is nagy tetszést arattak: az önkormányzat által biztosított kirándulóbusszal rengeteg helyre eljutottunk. Voltunk többek között sétahajózni, cirkuszban, moziban, és rengeteg külsős segítőnk akadt: tartott itt foglalkozást a rendőrség és a meteorológiával is foglalkozó ICI, s fogadott bennünket a Légkörfizikai Kutatóintézet. Egyszóval bővelkedett eseményekben a nyár.

Út a Balatonra

Néhány gyerek számára pedig nem ért véget a szünidő az utolsó Bókay-kerti turnussal. Ők a Balatonhoz is ellátogathattak.
– A Csibész Családvédelmi Központ csatlakozása a munkánkhoz azért is nagyon fontos, mert a központ szakemberei aktív és jó kapcsolatban vannak számos nehezebb feltételekkel rendelkező kerületi családdal. Így ők tudnak abban segíteni, hogy a szűkös anyagi körülmények között élő gyerekek eljussanak hozzánk, az ő nyaruk is teljes és emlékezetes legyen anélkül, hogy ez külön megterhelné a szülőket. A Csibésznek köszönhetünk egy különleges ajándékot. A támogatásukkal ingyen tölthetett egy turnust az aligai üdülőben több olyan gyerek, aki nálunk táborozott a nyáron, és akinek amúgy nem volna lehetősége bentlakásos nyaralásra – mesélte Kuba Gábor.

K.Gy.