Van mire emlékeznünk

Írta:  2015.08.29.

Hármas jubileumot ünnepel a kerület. Ezekről emlékezik meg a PIK-brn látható kiállítás, amelyet augusztus 18-án, a Szent István-napi ünnepséget követően nyitottak meg.

 

Kijut a jeles évfordulókból a kerületnek ebben az esztendőben. Éppen 85 éve, hogy Pestszentlőrinc jogilag önálló településsé válhatott, és 65 esztendővel ezelőtt lett Pestszentimrével együtt az ekkor létrehozott Nagy-Budapest XVIII. kerülete. Fontos és emlékezetes a harmadik évforduló is: 1990-ben, vagyis 25 évvel ezelőtt szabad választások eredményeképpen váltotta fel a kerületi tanácsot a demokratikusan létrehozott önkormányzat.

6452 0

˗ A munka zaja az építés zenéje – fogalmazott Ughy Attila polgármester arra a fejlődésre, változásra utalva, amely az elmúlt évtizedek alatt fokozatosan átszabta Pestszentlőrinc és Pestszentimre arculatát. Szavai a '85-'25 jubiláló önkormányzat című kiállítás megnyitóján hangzottak el augusztus 18-án a Pestszentimrei Közösségi Házban (PIK). Ughy Attila beszélt arról, hogy a változások a közös munka eredményei, amelynek folytatása mellett tett hitet a jelenlegi városvezetés is.

6453 0

A kiállítás a későbbiekben – mint azt Ódor Katalin, a PIK igazgatója elmondta – hosszú útra indul: kerületi intézményekben lesz látható egymást követő időszakaszokban.

6454 0

Az augusztus 18-i nap másik fontos eseménye volt a Szent István-napi megemlékezés. A Hősök terén szervezett hagyományos koszorúzást követően – amelynek során az önkormányzat, társadalmi és civil szervezetek, magánemberek helyzeték el koszorúikat az országzászlónál – Botlik József történész beszélt az államalapításról és Szent István örökségéről. A társadalomtudós szerint a magyar politikának meg kell teremtenie a társadalmi megegyezés lehetőségét, szükség van egy olyan történelmi-politikai.ideológiai minimum kialakítására, amelyet mindenki magáénak érez. Ennek érdekében szükséges kibeszélni a XX. század nagy eseményeit: 1919-et, a Horthy-korszakot, 1956-ot, a Kádár-korszakot, sőt az 1989-90-es időszakot is. Így jöhet létre újra a Szent István-i értelemben vett erős és egységes állam.

6455 0

K.Gy.