Ünnepi versek a Várban

Írta:  2015.03.17.
Hazafias versekkel emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra az általános és középiskolás diákok, a XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei és Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium révén huszadik alkalommal megrendezett szavalóversenyen.
Hazafias versekkel emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra az általános és középiskolás diákok, a XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei és Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium révén huszadik alkalommal megrendezett szavalóversenyen. A Budai Várban lévő Magyarok Házában március 12-én megtartott rendezvényen többek között Petőfi Sándor, József Attila, Babits Mihály, Radnóti Miklós, Vass Albert, vagy éppen reményik Sándor versei hangoztak el.
A verseny megnyitóján Ughy Attila rövid köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a hazával kapcsolatos érzelmeket legjobban egy vers elmondásával lehet kifejezni.

- Az irodalom, a költészet megítélése szubjektív dolog, mégis a hazafias versek tekintetében erős az egyetértés a műélvezők és az akadémia professzorai között – mondta a XVIII. kerület polgármestere.
Idén közel száz résztvevővel zajlott a rendezvény, a fővárosi iskolák tanulóin kívül a határon túlról, Rimaszombatról is érkeztek versmondók.
- A lendvaiak most nem tudtak eljönni, de ígérték, hogy jövőre ismét itt lesznek. Viszont első alkalommal vettek részt a versenyen Pannonhalmáról érkező diákok – mondta Pásztor Józsefné, a Vörösmarty gimnázium igazgatója. -
A Hazafias költők a magyar irodalomban elnevezésű szavalóversenyen három korcsoportban hirdettek győztest. Az 5-6-7. osztályosok között Góbis Réka lett a legjobb. A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium tanulója Gyurcsó István, Európában című versét szavalta el. A 8-9. évfolyamosoknál Moksony Milla (Liszt Ferenc Általános Iskola) Reményik Sándor, Eredj, ha tudsz!, című költeményével lett első, míg a 11-12. évfolyamosok versenyét Fehér Barbara (Baár-Madaras Református Gimnázium) nyerte Petőfi Sándor, A nép nevében című versével.