Művésztanárok a színpadon

Írta:  2015.03.09.
Zenepedagógusok adtak koncertet március 6-án a Rózsa Művelődési Házban. A Dohnányi Ernő Zeneiskola hagyományos művésztanári hangversenye idén is nagy sikert aratott.

A Dohnányi Ernő Zeneiskola a megalapításától kezdve minden évben egyszer egyedülálló művésztanári hangversenyt ad a kerületben a növendékek, a szüleik és a helyiek nagy örömére. A zeneiskola fontosnak tartja, hogy a tanulók a magas színvonalú oktatás által valódi tudást és gyakorlatot szerezzenek. Kiemelt hangsúlyt fektet ezért arra, hogy a gyermekek ne csak eredményorientáltak legyenek, hanem valami pluszt kapjanak a zenétől, és szellemi szinten gazdagabbá váljanak általa. Éppen a zenei élmény és a példaadás miatt oly népszerű ez a koncert.

Az est házigazdája ezúttal Jacsó Attila volt, aki huszonkét zenepedagógust szólíthatott a színpadra. Zongora, kürt, fagott és gitár – csak néhány hangszer, amelyen felcsendült többek között David Popper Adagio vagy Csajkovszkij Napsugárzás című darabja.

Az eseményen a tanárok megmutatták, hogy nemcsak az iskola falai között, hanem művészként, a színpadon is kiválóan megállják a helyüket.
– A pedagóguspálya racionális és tervszerű feladataival ellentétben a művészet lényege a szabadság és az önkifejezés. A zeneiskola tanárai viszont élő példái annak, hogy ez a két jelenség jól megfér egymás mellett – mondta Bán Réka, a zeneiskola vezetője.– Ők nemcsak tudatosan irányítják a növendékek zenetanulásának nem mindig könnyű útját, hanem belső késztetést éreznek az önkifejezésre, művészetük bemutatására is. Egy jó tanár és művész szakmailag és emberileg is példamutató, végigkísér az ismeretek elsajátításának útján, és formálja az értékrendet.