Az a feledhetetlen március!

Írta:  2015.03.09.
Zenés műsorral emlékezett meg a Fidesz–KDNP március 7-én a Polgárok Házában az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A fellépők dalokkal, versekkel, prózai szövegekkel és anekdotákkal emlékeztek a dicsőséges napokra.

Elrugaszkodott a megszokott gyakorlattól a Honszerelem című zenés irodalmi műsor, amelyet Walter Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Kassai István Liszt Ferenc-díjas zongoraművész adott március 7-én a Polgárok Házában. Az 1848-as eseményekre pátosszal, a hősi mozzanatok kiemelésével szokás emlékezni, az itt bemutatott egyórás összeállítás azonban felsorakoztatott néhányat azokból az évtizedeken át emlegetett tréfás anekdotákból is, amelyek 1849 után születtek, és az osztrák hadvezetést, a Habsburg-házat gúnyolták, vagy éppen arra az emlékezetre reflektáltak, amely ’48 szellemiségét őrizte (vagy éppenséggel nem őrizte) a kiegyezés utáni években.

– A Polgárok Házában rendezett saját ünnepség hosszú évekre visszanyúló hagyomány. Ebben az évben azért szerveztük egy héttel az ünnep előtt, mert időben összecsúszott volna az önkormányzati rendezvényekkel. Tapasztalatunk szerint sokan vannak, akik mindkét megemlékezésen szívesen vesznek részt, nekik igyekeztünk segíteni a program előrehozásával – mondta el Lévai István Zoltán alpolgármester.
A két fellépő művész nem volt ismeretlen a nézők előtt – két esztendővel ezelőtt sikerrel szerepeltek ugyanitt. A korszakot idéző hazafias dalok, versek, korabeli naplójegyzetek és persze a humor ezúttal is kivívta a megemlékezők elismerését.