A világomban minden rendben van

Írta:  2015.02.11.
A nyugalom helyreállítására alkalmas képek címmel nyílt meg a kerületünkben élő Borbély Márta kiállítása február 7-én a Rózsa Művelődési Házban.
A tárlat címét olvasva felkészültem arra, hogy nyugalmat, békét, harmóniát sugárzó festményeket fogok látni. És nem csalódtam… Csak az volt kérdés számomra, hogy miért éppen mandalákon keresztül tolmácsolja ezeket az érzéseket a képek alkotója.

– Azért, mert szerintem mandalát festeni a legegyszerűbb – magyarázta Borbély Márta. – Festés közben nem kell semmiféle szabálynak megfelelnem, nincsenek előírások vagy kötöttségek. Ezeket a képeket lehet csak úgy zsigerből készíteni. A hagyományos értelemben vett mandalaábrázolásokkal szemben az én mandaláim nem hordoznak mélyebb szakrális tartalmat, nem jelenítenek meg vallási szimbólumokat, kivéve az Élet virága buddhista mandalát és egy, a japán kultúrából átvett motívumot. A saját képeimet inkább ahhoz a látványhoz hasonlítanám, amelyet a kaleidoszkóp tükrei hoznak létre.

Az alkotó elmondta, hogy a festés számára egyrészt örömforrás, másrészt egyfajta meditáció. A képek készítését mindig ugyanaz a rituálé előzi meg, először rendet tesz a szobában, gyertyát és füstölőt gyújt, és megszólal a lágy zene… S ahogy hallja a zenét, és az ecset mozgását figyeli a vásznon, lassan elcsendesedik benne minden. Helyreáll benne a rend, ilyenkor éri el a belső békét.
Borbély Márta „csak” hobbiból fest, akkor, amikor lehetősége van rá. Ezért keresett egy olyan műfajt és anyagot – ezt az akrilban találta meg –, amely elviseli, ha rövidebb-hosszabb ideig nem tud a festészettel foglalkozni. Azonban így is sok festmény gyűlt már össze, amiket meg akart mutatni a nagyközönségnek is.
– A kiállítással az a célom, hogy a képeimen keresztül megpróbáljak átadni valamit másoknak is abból a belső békéből, amelyet a festéskor érzek – magyarázta. – Ezért is adtam a tárlatnak azt a címet, hogy A nyugalom helyreállításra alkalmas képek. Szeretném, ha a látogatók magukkal vinnének útravalóul legalább néhány morzsát ebből „a világomban minden rendben van” életérzésből.
A kiállítás március 11-ig tekinthető meg.