Válogatás az elmúlt tíz évből

Írta:  2015.02.11.
A téli időben üdítő volt látni a tavasz virágait, a madarakat, a természet megannyi csodáját, amelyeket Ravasz Balázs örökített meg a fényképezőgépével.
A téli időben üdítő volt látni a tavasz virágait, a madarakat, a természet megannyi csodáját, amelyeket Ravasz Balázs örökített meg a fényképezőgépével. A 10 év, 10 kép című természetfotó-kiállítás február 9-én nyílt meg a Városháza Galériában.

Ravasz Balázs, a Kondor Béla Közösségi Ház munkatársának alkotásaiban már több alkalommal gyönyörködhettünk a kerületben. A tíz fényképet bemutató tárlat apropóját ezúttal a tíz éves természetfotós múltja adta.
– Eddig ez volt a legnehezebb feladatom válogatás szempontjából, mert egy évnyi fotóanyagból csak egy képet választottam ki – mondta Balázs. – Ezért arra törekedtem, hogy valamilyen sztori fűződjön a kép keletkezéséhez, vagy más miatt kötődjek hozzá.

A kezdetekről a fotós elárulta, hogy a középiskolában kezdett filmezni, a főiskolai évek alatt már operatőrként dolgozott, s ekkor kapott kedvet a fotózáshoz. Először ő is, mint a többi kezdő fényképész, témákat keresett, megpróbálkozott virágok, kisebb-nagyobb állatok fotózásával. S olyannyira rabul ejtette az objektív lencséjén keresztül feltáruló élővilág szépsége, hogy hamar elhatározta, természetfotós lesz. Szerencsére összehozta a sors olyan fotósokkal, akik már régóta magas színvonalon foglalkoztak a természet megörökítésével. Ők segítették a kezdetekben tanácsokkal. Balázs az évek alatt sok szép fotót készített, és 2009-ben, munkái elismeréseként, felvételt nyert a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségébe.

Már munkája és családja mellett kevesebb időt tud szentelni a természetfotózásnak, mert ez magányos műfaj. Nem nagyon lehet összekötni a fényképezést a családi kirándulással, mert egy-egy téma fotózása hosszú időt vesz igénybe, miközben a gyerekei már mennének tovább.
Ma már ritkán jut ki terepre, de ha lehetősége van rá, akkor előre megtervezi, hogy mit, hol és mikor fotóz le, mert egy jó kép ritkán sikerül véletlenül.
A terveivel kapcsolatosan elárulta Ravasz Balázs, hogy vannak félbehagyott projektjei, amiket be szeretne fejezni, ilyen például a tihanyi levendulák megörökítése és belekóstolt a légifotózásba is, ezzel is komoly tervei vannak.
A kiállítást Horváth Győző, természetfotós (naturArt) nyitotta meg, Kucsák László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, Császár Bíró Lilla előadóművész és Draskóczy Zoltán működött közre.
A tárlat február 20-ig tekinthető meg.