A város közepe

Írta:  2015.02.05.
Ismeretterjesztő tablókiállítás nyílt február 3-án a Városháza Galériában. A helytörténeti gyűjtemény a jelen eszközeivel hozza közelebb a múltat a kerület lakosaihoz.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a fővárosi Tér_Köz pályázat „A XVIII. Kossuth tér közösségi célú komplex megújítása” elnevezésű projektjéhez kapcsolódóan ismeretterjesztő tablókiállítást és online térképes városismereti felületeket készített. A színvonalas kiállítást csaknem háromnegyed év alatt állították össze a gyűjtemény munkatársai, s az nem csupán látványos tablók formájában, hanem online felületen is elérhető. Minden tabló alján található ugyanis egy mobil alkalmazással olvasható URL-kód, amely a helytörténeti gyűjtemény hivatalos honlapjának aloldalát rejti.

A tárlatot most is gyerekekre hangoltan állították össze, figyelemfelkeltő képekkel és idegen szavak és kifejezések használata nélkül. A programsorozat lényege az, hogy a diákok az egyszerű feladatlap kitöltése helyett csapatmunkában, játékos feladatokkal juthatnak a szükséges információk birtokába.

– Az elmúlt évek során több ezer diák gazdagodott helytörténeti ismeretekkel többek között A pusztától a parkvárosig, majd a Párhuzamos életrajzok címmel szervezett programsorozatunkon. Az idei év témája „A város közepe” – A pestszentlőrinci Kossuth tér, ahonnan kiindulva most a lőrinci városrészt mutatjuk be. Célunk az, hogy munkánkkal a diákoknak olyan tudást adjunk át, amellyel már az általános iskolából kikerülve ismerik és becsülik a kerület múltját és értékeit – mondta Heilauf Zsuzsanna gyűjteményvezető.