85 éves az Ady iskola

Írta:  2015.02.05.
A Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola idén ünnepli fennállásának 85. évfordulóját. Az intézmény sokat változott az elmúlt évtizedek alatt, az épület és az oktató-nevelő munka egyaránt fejlődött.
Pestszentimre – akkori nevén Soroksárpéteri – általános iskolájának megépítését a húszas években a község lakosságának gyors növekedése tette szükségessé. A tanulók száma oly mértékben emelkedett, hogy nem fértek be a korábbi tantermekbe és épületekbe. Így született döntés egy emeletes, hat tantermes iskola felépítéséről az akkori Jenő, ma Ady Endre utcában. Az intézményt 1929-ben adták át, későbbi információk szerint az épület viszont csak 1931-re készült el teljesen.

Azóta több átalakítást és felújítást végeztek rajta. Új tantermeket, ebédlőt és könyvtárat építettek. Napjainkban az órai szüneteket a gyerekek a parkosított udvaron, a korszerű játszótéren tölthetik. A rég várt és végül az önkormányzat által 2003-ban felépített tornaterem mellett öltözőket, vizesblokkokat és egy új orvosi szobát is kialakítottak. A régi és az új szárny összekapcsolásával mára már nem lehet ráismerni az egykori hat tantermes iskolára.

A 85. évforduló alkalmából január 26-án az intézmény tanárai és diákjai kiállítás-megnyitóval egybekötött megemlékezésen adóztak az iskola névadója, Ady Endre emléke előtt. A vendégeket Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte, aki elmesélte, hogy egykor ő is ennek az iskolának a falai közt kezdte meg a tanulmányait. A tablókiállítást, amely a költő életének legjelentősebb pillanatait mutatja meg, három tanár, Birkásné Berényi Ágnes, Hirsch Veronika és Vereb Katalin állította össze. A diákok a verses-zenés műsor után megkoszorúzták a Borics Pál szobrász által készített ólom Ady- portrészobrot, amelyet az iskola öt évvel ezelőtt Sirok községtől kapott ajándékba.

A megemlékezést követően a kerületi magyartanárok részére az iskola szakmai előadást szervezett, amelyen az irodalmi évfordulók megünneplésének lehetséges formáit elemezték a modern technikai eszközök és a mai elvárások függvényében. Az előadást Kalmárné Takács Erzsébet közoktatási szakértő, magyar-történelem szakos tanár tartotta.