Zene füleinknek

Írta:  2015.02.04.
A Dohnányi kiemelt figyelmet fordít az egyéni tehetséggondozásra. Ennek is köszönhető, hogy növedékei sikerrel szerepelnek országos és nemzetközi versenyeken.
A Dohnányi Ernő Zeneiskola kerületünk magas színvonalú zenei oktatást nyújtó intézménye, amely nemcsak felkelti a gyermekek érdeklődését a zene és a hangszertanulás iránt, hanem kiemelt figyelmet fordít az egyéni tehetséggondozásra is. Az iskola növendékeinek tudása minden évben számos országos és nemzetközi versenyen mérettetik meg.

Nem volt ez másként ebben tanév sem, amikor a zeneiskola diákjai és tanárai több országos és nemzetközi versenyen is kiemelkedő eredménnyel, méltón képviselték a zeneiskolát és a kerületet.
– Fontosnak tartom, hogy valami mindig motiváljon, így amellett, hogy tanítok, rendszeresen járok versenyekre és fellépésekre is. Úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy az ember folyamatosan fejlődjön és képezze magát – mondta Szatzker Zsanett harmonikatanár, aki a dunaszerdahelyi nemzetközi harmonikafesztiválon a felnőttek között második helyezést, míg tanítványa, Havjár Bernát Sámuel 8. osztályos tanuló saját korcsoportjában harmadik helyezést ért el. – Egy-egy nemzetközi verseny többféle élményt is tartogat mindenki számára, hiszen a felkészülés és a szereplés izgalmán túl rengeteg színvonalas produkciót is meghallgathatunk.

Népszerű komolyzene

A harmonika azonban a rézfúvósokhoz hasonlóan nem tartozik a legkeresettebb hangszerek közé, tudtuk meg Bán Rékától, az intézmény igazgatójától.
– Az általános oktatásban közkedvelt tantárgyakhoz hasonlóan a zeneoktatásban is akadnak népszerűbb hangszerek, amiken sok gyermek szeretne megtanulni játszani. Ilyen hangszernek számít nálunk a zongora, a gitár és a fuvola – mondta.
Fekszi Csaba Kornél VI. osztályos tanuló öt éve játszik zongorán, és tavaly a IV. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyen második helyezett (nívódíjas) lett. Ifjú kora ellenére meglepő komolysággal beszél a zenélésről, bár még nem döntötte el, hogy hivatásául választja-e, vagy megtartja hobbiként.
– Nem tudom, mi lehet az oka, de az osztálytársaim és a barátaim közül elég kevesen játszanak hangszeren. Talán nem értik, és a legtöbben oda se figyelnek, ha komolyzene szól, számomra viszont kikapcsolódást jelent a zenélés – mesélte.

Példaértékű hagyományok

– Harmadik éve játszom trombitán, amit nagyon szeretek. Azért választottam ezt a hangszert, mert van egy barátom, akit néha utánozni szoktam, és ő is trombitán játszik – mesélte gyermeki őszinteséggel Kada Péter alsós tanuló, akinek a szülei is nagyon örültek, amikor megtudták, hogy a fiuk trombitán szeretne tanulni. A választás helyesnek bizonyult, ugyanis a XIII. Országos Lubik Imre Trombitaversenyen kiderült, hogy Kada Péter korcsoportjában az ország hatodik legjobb trombitása.
A muzsikáló fiatalok többségénél a családi minta a meghatározó, idősebb testvéreik, sőt akár a szüleik vagy a nagyszüleik is tanultak hangszeren. Kiss Judit Anna magánének tanszakos hallgató bátyja, Kiss András operaénekes példáját követve a közelgő érettségi után szintén zenei pályára készül. Ő az ország egyik legrangosabb dalversenyén, a IV. Országos Gregor József Énekversenyen az első helyezés mellett elnyerte a Gregor József Emlékére Alapítvány „A legkifejezőbb előadó” díját is.