Pilinszky a PIK-ben

Írta:  2015.01.26.
A magyar kultúra napja alkalmából a Kosbor Trió és Turek Miklós rendhagyó kalandozást tett Pilinszky János költészetében január 23-án a Pestszentimrei Közösségi Házban.
Turek Miklós színművész, valamint Tamás Benedek, Nemes János, Gyulai Csaba (a Kosbor Trió) különleges hangulatú verszenei előadása Pilinszky János költészetét elevenítette fel. Az egyedi hangszereken (gadulka, kavola és lantgitár) és Tamás Benedek hangján megszólaló középkori-keleties hangzásvilágú megzenésített versek és a Turek Miklós által előadott Pilinszky-költemények kölcsönösen, egymást erősítve hatottak a közönségre. Az előadásból egy vívódó, Isten-kereső és termékeny emberi magány tárult elénk.

– A versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlő a hagyományos pódium-előadással – fogalmazott a színművész. – A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költő írta.
Turek Miklós nem először tartott versszínházi előadást a Pestszentimrei Közösségi Házban. 2006-ban Faludy György életét és költészetét mutatta be a színművész, majd Petőfi Sándor, József Attila és Radnóti Miklós állt műsora középpontjában.