Újjáavatták Szécsi Margit szobrát

Írta:  2014.12.02.
A kerületi önkormányzat támogatásával állíttatta helyre a helytörténeti gyűjtemény Szécsi Margit Kossuth téri szobrát. A költő köztéri mellszobrát több mint két éve rongálták meg ismeretlen tettesek.
A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti gyűjtemény november 29-én ünnepélyes keretek között avatta újjá Szécsi Margit költő Kossuth téren álló mellszobrát. A szobrot még 2012 őszén minden bizonnyal fémtolvajok tették tönkre. A rongáláskor a mellszobor fejét szakszerűen a legvékonyabb részeknél fűrészelték le és vitték el. A helyreállítás során a gyűjtemény munkatársai Kő Pál szobrászművész eredetijének hiteles másolatát készíttették el újra.


A pestszentlőrinci származású Szécsi Margit költő, grafikus, illusztrátor törékeny alkata ellenére bátor, erős nő volt. Erről árulkodik költeményei energikus, olykor nyers stílusa is. Külvárosi gyermekkorát dalformában fogalmazta meg, majd élettapasztalata növekedésével költői eszközei is bővültek. Társaságát olyan művészek alkották, mint Kassák Lajos, Kondor Béla, valamint férje, Nagy László.
Az eseményen Galgóczy Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt, visszaemlékezve arra a régi külvárosi, lápos Pestszentlőrincre, ahol a költő nevelkedett. A helytörténeti gyűjtemény munkatársai az újjáavatott szobron babérkoszorút helyeztek el, mely Apollónnak, a költészet és a művészetek görög istenének szerelme után vált szent növénnyé és a költők jelképévé. Apollón nimfa szerelme, Daphné ugyanis a szerelmet elutasítva azonnal babérbokorrá változott, amint Apollón közelített hozzá. Így Apollón a tisztelet és az összetartozásuk jelképeként babérkoszorút viselt a hajában.