Kirándulás Provence-ba

Írta:  2014.11.26.
Egy kiváló Ridley Scott-mozival zárja őszi szezonját a Madách Filmklub november 30-án.
Talán nem tartozik a legtöbbet emlegetett Ridley Scott-filmek közé, mégis remek darabnak számít a rendező Bor, mámor, Provence című 2006-os munkája, amelyet november 30-án 16 órakor a Polgárok Házában, a Madách Filmklub idei őszi szezonjának záró darabjaként kerül vászonra.

Scottot olyan grandiózus mozik alkotójaként ismeri a széles közönség, mint a Nyolcadik utas a halál, a Gladiátor, az 1492 – A paradicsom meghódítása vagy éppen a Mennyei királyság. Ugyanakkor – mint minden komoly filmes művész – ő is jól tudja: hiába minden nagyszabású, látványos megoldás, ha nem jó a történet. És Scott szeret olykor olyan művekkel is előrukkolni, amelyekben a történet kifejezetten hangsúlyos a filmes trükkökhöz és nagy számú statisztériához képest. Gondoljunk csak a Fekete esőre vagy a Hazugságok hálója című mozikra. A Bor, mámor, Provence egy bankár története, aki szőlőbirtokot örököl Provence-ban, és akinek Dél-Franciaországba költözése után gyökeresen megváltozik az élete. A főszereplő Russel Crowe, akivel Scott a Gladitátorban aratott először átütő sikert.
A Madách Filmklub 2005 óta várja a mozirajongókat a Polgárok Házában. A szervezők, Kardos Gábor és barátai a klasszikus közösségi mozizás élményét szeretnék feleleveníteni a vetítésekkel – és úgy tűnik, sikerrel, hiszen a klub tízedik éve ülteti össze egy-egy vasárnapon az érdeklődőket.
A vetítés, mint mindig, most is ingyenes.